Concursul Național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței” 2020 și-a anunțat câștigătorii

Concursul Național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței” a anunțat vineri punctajul obținut de fiecare lucrare înscrisă la cea de a noua ediție a evenimentului. Cei nouă câștigători vor primi premii în bani, iar lucrările lor, alături de alte 19 selectate dintre cele mai bune din concurs, vor fi prezentate într-o expoziție organizată la Palatul Patriarhiei.

Cinci specialiști în pictură bisericească au evaluat joi cele 60 de lucrări primite de la participanți. Concluziile lor au fost că nivelul concursului crește de la an la an, ceea ce face jurizarea deopotrivă plăcută și dificilă.

Vineri, organizatorii au anunțat punctajul obținut de fiecare lucrare. Prin urmare, deja se cunosc cei nouă câștigători, câte trei la fiecare secțiune. Aceștia vor primi premii în bani, iar lucrările lor vor fi premiate și expuse, alături de alte 19 dintre cele mai bune, într-o expoziție organizată la Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

În competiție au fost înscrise 37 de icoane pe lemn, șapte icoane în tehnica frescă și 16 miniaturi. Tematica lor a fost, conform cerințelor organizatorilor, în concordanță cu Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și An comemorativ al filantropilor ortodocși români: familii de sfinți și chipuri de sfinți care s-au remarcat prin acțiuni filantropice.

„Obiectivul concursului îl reprezintă promovarea artei bisericești autentice de tradiție bizantină și a pictorilor iconari care reușesc să evidențieze rolul artei bisericești în pastorația părinților și a copiilor”, a precizat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Administrației Patriarhale, pentru Trinitas TV.

„În ceea ce privește valoarea artistică și tehnică a lucrărilor, față de edițiile anterioare, anul acesta se remarcă o creștere a calității lucrărilor atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere tehnic”, a adăugat el.

Comisia de evaluare a remarcat cu bucurie folosirea frecventă a tehnicilor tradiționale: tehnica de aurire cu bolus, la folosirea emulsiei de ou ca liant pentru aplicarea pigmenților la icoane, folosirea pergamentului și a hârtiei manuale ca suport pentru realizarea miniaturilor, a adăugat consilierul patriarhal.

Cirprian Buzuloi, pictor bisericesc și unul din cei cinci membri ai comisiei de evaluare, a confirmat: „De la an la an sunt lucrări din ce în ce mai bune. Jurizarea a fost destul de dificil de făcut”.

Obiectivul general al Concursului Național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței” este păstrarea tradițiilor religioase și culturale prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească. Premiile se acordă pentru lucrările situate pe primele trei locuri la fiecare secțiune: Icoană pe lemn, Frescă, Miniatură.

Săptămâna viitoare, pe pagina de Facebook a concursului, vor fi prezentate fotografii ale lucrărilor câștigătoare.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…