Concursul interdisciplinar “Cultură şi spiritualitate românească” în Eparhia Severinului

La Drobeta Turnu Severin s-a desfăşurat sâmbătă, 14 martie 2015, etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu. Competiţia școlară a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 78 de elevi de la majoritatea şcolilor din judeţ.

Prof. Dana Săftoiu, inspector de Religie în cadrul I.Ş.J.Mehedinţi și unul dintre organizatorii evenimentului, a mărturisit că numărul celor care aleg să participe la acest concurs crește considerabil de la an la an: “Între cele două discipline există o compatibilitate. Elevii care sunt foarte buni la Limba şi literatura română au şi fundamente creştine pe care reuşesc să le valorifice în cadrul subiectelor rezolvate. Acest lucru este dovedit de lucrările lor. Sunt lucrări foarte interesante, foarte frumoase. Deși este doar la nivelul gimnazial, acest concurs a căpătat o greutate și constat cu bucurie că, de la an la an, sunt tot mai numeroși elevii care își doresc să îmbine această parte de cultură teologică cu exprimarea în limba română”.

Tematica de anul acesta a concursului interdisciplinar s-a înscris în genericul “Frumuseţea sacră a lumii” şi s-a desfăşurat pe două niveluri. Pentru clasele V-VI tema a fost “Natura între cer şi pământ” iar pentru clasele VII-VIII, „Omul între sacru şi profan”.

Fiecare dintre elevii participanţi s-a pregătit temeinic pentru a-şi demonstra abilităţile de interpretare a mesajului sacru şi a textului literar. Mulți dintre ei sunt și olimpici la Religie ori la alte discipline școlare.

Pentru Teodora Maria Sîrbulescu, de la Colegiul Național Traian, Religia transcende dimensiunea teoretică și devine un mod de viață: “Nu este pentru prima dată când particip. Am mai participat și anul trecut, obținând locul al III-lea, iar săptămâna trecută am participat la Olimpiada de Religie, calificându-mă la faza națională. Pentru mine Religia este un mod de viață, un mod de a trăi și o consider foarte importantă. Cred că fiecare copil ar trebui să găsească în Dumnezeu acea pace lăuntrică, să meargă la biserică și să-L descopere, pentru că nimic nu este mai important în lumea aceasta decât credinţa”.

În urma evaluării lucrărilor, cei doi elevi care vor obţine punctajul maxim, câte unul de la fiecare nivel, vor participa la etapa naţională a concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească” ce se va desfăşura în localitatea Vânători din judeţul Neamţ .

Comentarii Facebook


Știri recente