Concursul „Dumitru Stăniloae”, etapa națională

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc ieri, 14 mai 2013, etapa națională a Concursului „Părintele Dumitru Stăniloae”, la care au participat câte doi reprezentanți din fiecare Mitropolie a Bisericii Ortodoxe Române din cuprinsul țării.

Examenul a avut loc în Amfiteatrul „Preot Prof. Dumitru Stăniloae” al facultății bucureștene. Studenții și masteranzii care s-au calificat la această etapă au avut ca subiecte de concurs următoarele teme: „Crearea omului: trup și suflet”; „Chipul și asemănarea omului cu Dumnezeu”; „Starea primordială a omului și căderea în păcat”. Seminariștii au avut de redactat un eseu în care să prezinte viața și activitatea părintelui Dumitru Stăniloae de la Sibiu, în care să urmărească următoarele aspecte importante: activitatea didactică și administrativă; elaborarea unor lucrări teologice și activitatea publicistică, activitatea de traducător. Comisia de evaluare a lucrărilor a fost formată de profesori de teologie dogmatică de la facultățile de teologie ortodoxă din țară.

„Comisia de concurs este formată din trei membri de la facultățile de teologie ortodoxă de la București, Iași și Sibiu. Există și o comisie de contestație formată din profesori de la facultățile de teologie din Cluj-Napoca și Arad. Subiectele de concurs care au fost trase la sorți privesc pentru elevii seminariști perioada de activitate a părintelui Dumitru Stăniloae de la Sibiu. La nivel universitar, subiectul ce le-a revenit studenților și masteranzilor s-a referit la contribuția antropologică a părintelui Stăniloae. Așteptăm să avem lucrări de o valoare superioară deoarece cei care participă la această etapă a concursului sunt câștigătorii fazelor anterioare, pe eparhie și pe mitropolie”, a spus părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Câștigătorii premiilor I, II și III la etapa națională a concursului la fiecare secțiune vor fi premiați cu ocazia hramului istoric al Catedralei patriarhale din București pe 21 mai 2013, potrivit Ziarul Lumina.

Anul 2013 a fost declarat și an comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la nașterea și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. Cu această ocazie, Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, a organizat un concurs național care se adresează tuturor seminariștilor de la seminariile teologice din țară, cât și studenților și masteranzilor de la facultățile de teologie.

Comentarii Facebook


Știri recente