Concursul Cultură și civilizație în România la Arhiepiscopia Râmnicului

Sâmbătă, 30 martie, la Complexul Spiritual-Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” al Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc etapa județeană a Concursului interdisciplinar”Cultură și civilizație în România”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Concursul este o competiție cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal, fiind organizat pe trei secțiuni: Studiu privind particularități etnografice/etnologice și lingvistice locale, Studiu privind mentalități culturale și cercetare sociologică, Monografii istorice locale.

Etapa județeană fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului și Muzeul Satului Vâlcean, Bujoreni.

Comisia de evaluare a fost formată din Conf. Univ. Dr. Remus Grigorescu – Inspector școlar general, Prof. Gheorghe Oprică – Inspector școlar de specialitate – istorie, Prof. Maria Ochescu – Inspector școlar – curriculum descentralizat, Prof. Daniela Ionescu, Inspector școlar de specialitate-religie; Prof. Ionuț Dumitrescu – Director Muzeul Satului Vâlcean, Bujoreni.

Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului a participat Pr. Constantin Olariu, Inspector pentru catehizare, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Pentru partea teoretică, fiecare echipaj a pregătit un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidențierea aspectelor de interculturalitate, iar la proba practică a fost prezentat un proiect de conservare.

Concursul „Cultură și civilizație românească” reprezintă o importantă acțiune de promovare și renaștere a tradițiilor românești, definind identitatea culturală autohtonă prin elemente de istorie, folclor, artă și religie, stimulând cercetarea din punctul de vedere al elevilor prin identificarea și evidențierea dimensiunilor interculturale. Prin îmbinarea cunoștințelor cu creativitatea și originalitatea, elevii participanți readuc în actualitate profilul cultural și spiritual al românului trăitor în spațiul valorilor universale, a precizat Prof. Daniela Ionescu, Inspector de Religie în cadrul ISJ Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente