Concurs pentru pictorii bisericești români

Luna aceasta are loc Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, care se adresează tuturor pictorilor bisericești din cadrul Patriarhiei Române. Cei care doresc să participe la concurs trebuie să realizeze o icoană în frescă sau o icoană în mozaic, având ca temă „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Lucrările împreună cu documentația necesară trebuie trimise în perioada 15-26 aprilie 2013 la adresa: Patriarhia Română, Aleea Dealul Mitropoliei nr. 25, sector 4, București, cu mențiunea „Pentru Concursul național «Icoana ortodoxă – lumina credinței»”. Înscrierea se poate face la una din cele două secțiuni, sau la ambele dacă concurentul a realizat lucrări în frescă și mozaic.

Evaluarea lucrărilor va avea loc pe 29 aprilie de o comisie formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești, iar între 30 aprilie și 3 mai vor fi publicate rezultatele concursului și câștigătorii la cele patru categorii de premii de la fiecare secțiune. Premierea câștigătorilor va avea loc pe 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când se prăznuiește hramul istoric al Catedralei patriarhale din București.

„Concursul și-a propus să promoveze și să încurajeze arta bisericească autentică, să descopere pictori iconari cu reale valențe și aptitudini artistice, să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs, dar în același timp să pună la dispoziția preoților posibilitatea de a găsi mai repede un bun pictor bisericesc atât în ceea ce privește pictura în tehnica frescă, precum și în tehnica mozaic”, a declarat pentru Ziarul Lumina Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, Consilier patriarhal de la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Concursul „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost organizat și în anul 2012, dar a cuprins secțiunile icoane pictate pe lemn și icoane pictate pe sticlă. După concursul de anul acesta, lucrările vor fi prezentate în cadrul unui catalog expozițional cu datele de contact ale pictorilor iconari și scurte prezentări ale câștigătorilor. Mai multe informații despre Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” se pot afla de pe site-ul patriarhia.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente