Concurs de icoane și oratorie la Seminarul Teologic din Craiova

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit marți, 18 iunie 2013, două evenimente religioase organizate de Fundația „Cuvântul care Zidește”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Faza finală a Festivalului – concurs oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, ediția a IX-a și festivitatea de premiere pentru concursul „Icoana fereastră spre cer”, după cum a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

La cele două activități au luat parte elevi de la școli gimnaziale și liceale din județele Dolj și Gorj. În cadrul Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost prezentate două teme: „Biserica – piatra de temelie a creștinătății” – pentru secțiunea Juniori (clasele a IX-a și a X-a) și „Istoria Ortodoxiei” – pentru secțiunea Seniori (clasele a X-a și a XI-a).

Concursul „Icoana – fereastră spre cer”, ajuns anul acesta la cea de a VII-a ediție, și-a desemnat câștigătorii. Cele mai bune lucrări din aproximativ 35 înscrise în concurs, reprezentând 15 școli și licee din județele Dolj și Gorj, au expuse icoane pe tema „Sfinți români”. Juriul a fost format din profesori de Arte Plastice și Religie, printre care pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj și prof. Monica Tănasie, inspector la disciplina Arte, în cadrul ISJ Dolj. Premianții concursului „Icoana – fereastra spre cer”, au fost desemnați următorii elevi: Miruna Ștefania Nedelcu și Robert Gabriel Matei, de la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din localitatea Cârcea, Iulia Maria Coandă, de la Școala Gimnazială din Coșoveni, Adrian Gabriel Anghel, din cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru Macedonski” din Craiova, Livia Mitrică, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Andreea Turlui, de la Școala Gimnazială din Coșoveni, Ana Maria Firan, de la Colegiul „Ștefan Odobleja” din Craiova și Georgiana Maria Tivig, de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

Câștigătorii locului I la Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost: Alexandra Vlădoiu, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu și Diana Cloșanu, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu.

„Ca de fiecare dată, au participat copii foarte bine pregătiți, icoanele realizate de elevi începând cu ciclul primar, gimnazial și liceal, icoane desenate, pictate în acuarelă, pictate pe lemn, pe sticlă sau pe pânză. De asemenea, la Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost premiați elevii cu cele mai frumoase prezentări, care vor și participa la o tabără, la Tismana, în perioada următoare”, a precizat părintele profesor Gheorghe Pîrva.

Elevii premiați au fost bucuroși pentru rezultatele obținute și spun că și pe viitor vor depune eforturi pentru a reprezenta cu cinste școlile din care fac parte. „Participarea la acest concurs este foarte importantă, pentru că îți dă posibilitatea să te străduiești mai mult, să cunoști mai mulți oameni, să înveți de la fiecare. Icoana pe care am pictat-o îl reprezintă pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României iar ce pot spune este că într-adevăr, icoana este o fereastră spre cer. Trebuie să simți și să trăiești ca să poți picta”, a spus Tivig Georgiana Maria, câștigătoarea locului I a Concursului „Icoana – fereastra spre cer, secțiunea „Pictură”.

„Am prezentat viața și activitatea Sfântului Mare Împărat Constantin, căci el reprezintă un bun exemplu pentru noi, deoarece prin dreptele sale hotărâri pe care le-a luat a adus creștinismul în prim plan, ca religie a omenirii. Sfântul Constantin este un model demn de urmat, iar noi ar trebui să îi urmăm exemplul. Mă bucur că am putut participa la acest concurs cu această temă”, a mărturisit Stoian Raul, de la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente