Concurs de cultură și civilizație la Seminarul de la Neamț

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț găzduiește, în aceste zile, etapa națională a concursului interdisciplinar „Cultură și civilizație în România”, o competiție adresată elevilor din ciclul liceal, ce are ca scop prezentarea, valorificarea și conservarea valorilor spirituale ale comunităților din care fac parte, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Peste 100 de elevi, reprezentând 33 de județe ale țării, participă la faza națională a concursului „Cultură și civilizație în România”, ce a debutat luni, 3 iunie, și se va încheia pe data de 6 iunie. Competiția este structurată pe trei secțiuni – particularități etnografice/etnologice și lingvistice locale, mentalități culturale și cercetare sociologică, monografii istorice locale – și cuprinde o probă teoretică (prezentarea scrisă a temei alese – analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă), una practică, compusă din exemplificarea temei alese și un proiect de conservare și promovare a acesteia.

Juriul etapei naționale a concursului din acest an este format din inspectori generali din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, reprezentând disciplinele istorie, limba și literatura română, religie, muzeografi și specialiști în etnografie și folclor.

Concursul a debutat într-un cadru de poveste

Deschiderea festivă a evenimentului găzduit de Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” a avut loc luni, începând cu ora 20:00, când cei aproximativ 200 de participanți din cele 33 de județe ale țării reprezentate în acest concurs au fost invitați în Cetatea Neamțului la un spectacol prin care gazdele au dorit să le ureze bun venit și să le prezinte, totodată, bogata tradiție folclorică și spirituală a zonei Neamțului.

Pe podul de acces în străvechea cetate construită de Petru I Mușat, invitații au fost primiți de domni și domnițe în straie medievale, iar la intrarea în cetate au fost întâmpinați, în sunete de bucium, cu tradiționala pâine și sare. A urmat apoi un spectacol maraton de două ore, în care, pe rând, copiii de la ansamblul folcloric al școlii din comuna Vânători – Neamț, conduși de doamna Angelica Iațeșen, buciumașii Ansamblului „Datina străbună”, din satul Negulești, înființat de părintele Lucian Mocănașu, elevii Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, conduși de profesorul Leonid Ciobanu, sau trupa „Menestrelii”, coordonată de doamna profesor Doina Bârleanu, au învăluit Cetatea Neamțului în sunete de bucium și de nai, au cântat, au dansat și au interpretat diferite scenete, încântând asistența și „aruncând mănușa” echipelor participante la concurs de a prezenta, la rândul lor, tradițiile folclorice și spirituale din zonele pe care le reprezintă.

„Suntem aici pentru a mărturisi despre o Românie profundă”

În mesajul adresat participanților din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a felicitat prezența numeroasă a tinerilor la o astfel de competiție și, mai ales, interesul lor pentru tradiția și spiritualitatea românească.

„Mă bucur foarte mult să mă aflu în mijlocul atât de multor tineri talentați și pasionați de ceea ce înseamnă tradiția neamului românesc. Poporul nostru este unul dintre puținele din lume care se poate lăuda că și-a început existența sub semnul crucii lui Hristos și ne bucură foarte mult faptul că, între disciplinele reprezentate în cadrul acestui concurs, și-a găsit locul și rostul binecuvântat și disciplina religie. Mă aflu între dumneavoastră pentru a vă transmite binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru ceea ce faceți și vreau să subliniez faptul că împreună, societate și credință, ne aflăm de aceeași parte a baricadei pentru apărarea adevăratelor valori. Nu suntem aici doar pentru a vorbi despre lucruri «învechite» și «trecute», ci pentru a mărturisi despre o Românie profundă, o Românie pe care avem datoria să o predăm urmașilor noștri. Mă bucură prezența tinerilor din toate colțurile țării la acest concurs. Doresc să fie o experiență din care dumneavoastră să ieșiți mai îmbogățiți, mai bucuroși, mai luminați cu privire la rostul și rolul neamului nostru pe acest pământ”, a fost mesajul transmis participanților de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Obiceiuri, personalități și centre de cultură

După deschiderea festivă, prezentarea echipelor participante, a juriului și a mesajelor din partea organizatorilor, a doua zi a concursului a fost dedicată în totalitate prezentării proiectelor cu care fiecare dintre cele 33 de echipe s-au înscris în competiție, temele variind de la descrierea unor datini și obiceiuri din zonele pe care le reprezintă (botez, nuntă, înmormântare, descântece, dansuri, jocuri etc.) până la prezentarea unor personalități sau centre de cultură și tradiție.

„În cea de a doua zi (n.r. – ieri), putem spune că am asistat la un regal de cultură și civilizație. Astăzi este o zi mai relaxată, elevii fiind invitați într-o excursie pe traseul Seminar – Târgu Neamț – Piatra Neamț și la o serie de mănăstiri din această zonă, iar seara se va încheia cu un foc de tabără și un concert de muzică folk. Mâine, 6 iunie, va avea loc festivitatea de premiere, premiile urmând a fi oferite de Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Provincia Franciscană, Asociația «Profesorul de Istorie din România» și revista «Big Explorer»”, a precizat prof. Elena Preda, inspector școlar pe disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente