Concurs de creație literară și spirituală pentru copiii defavorizați

Prima ediție a olimpiadei de creație pe teme de spiritualitate creștin-ortodoxă adresată copiilor proveniți din medii sociale defavorizate s-a desfășurat vineri, 21 iunie 2013, la Iași, concursul reunind copii de la centre de zi din județele Buzău, Bacău și Iași, aflate sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Reprezentanții Fundației „Solidaritate și Speranță” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, inițiatoarea și gazda acestei prime ediții a evenimentului, au precizat că proiectul concursului de creație pe teme de spiritualitate creștin-ortodoxă adresat copiilor proveniți din medii sociale defavorizate a pornit de la „dorința de a pune în valoare și de a evidenția potențialul intelectual, creativitatea și aptitudinile acestor copii”.

În cadrul concursului, elevii participanți, proveniți din clasele I-IV, au avut de realizat un eseu și un desen cu tematică religioasă. „Fiind și prima ediție, deci un moment mai mult de promovare a acestui proiect, nu ne-am propus un concurs cu un grad ridicat de dificultate, ci, mai degrabă, o modalitate de a le adresa acestor copii o provocare, pentru a-i pune în valoare și a-i face să se simtă și ei deosebiți. De ce spun acest lucru? Pentru că participarea la concursuri și olimpiade le este negată, de multe ori, copiilor cu posibilități financiare reduse sau proveniți din familii marginalizate social, cum sunt copiii asistați în centrele de zi ale Bisericii Ortodoxe. Costurile pe care le implică, în multe cazuri, un astfel de eveniment, imposibilitatea lor de a lua parte la pregătiri suplimentare alături de alți copii sau, mai dureros, chiar excluderea lor din grupurile copiilor cu potențial, din pricina mediului din care provin sau a situației cu care se confruntă, nu numai că îi afectează, dar îi fac să trăiască cu ideea că ei nu sunt capabili de performanțe școlare. Este păcat să se întâmple așa, pentru că mulți dintre acești copii, care se confruntă prematur cu sărăcia, cu nedreptatea, cu deznădejdea și lipsa perspectivelor, sunt de o sensibilitate și un talent pe care nici măcar nu și le cunosc”, a subliniat directorul executiv al Fundației „Solidaritate și Speranță”, pr. Mihai Doroșincă.

„Sper și mă rog să îi placă ceea ce a trăit și să-și dorească să învețe bine pe mai departe”

Chiar dacă timizi și purtând pe chip imagini pe care nu ar trebui să le citești în ochii unui copil, pentru o zi, cât a durat concursul și celelalte evenimente complementare organizate la Iași, cei 12 copii participanți au fost făcuți de coordonatorii acestui eveniment să se simtă în centrul atenției și să facă cunoștință, pentru prima dată în viața lor, cu atmosfera unei olimpiade. Nu o olimpiadă în adevăratul sens al cuvântului, dar un concurs în cadrul căruia au fost încurajați să creeze, să imagineze, să-și exprime gândurile și trăirile, atât prin scris și prin desen, cât, mai ales, unii în fața altora. La final, au fost cu toții premiați și au fost invitați într-un tur al principalelor obiective culturale și religioase din Iași, pentru a rămâne cu cât mai multe amintiri frumoase de la această întâlnire.

„A fost o invitație la care am răspuns imediat cu mare bucurie, pentru că am realizat cât de importantă este pentru un copil provenit dintr-o familie defavorizată participarea la un astfel de eveniment. Ca să vă dau doar un singur exemplu, în grupul de copii cu care am venit la Iași este și un băiețel cu o situație familială foarte dificilă, un băiețel a cărui soră mai mare, având rezultate foarte bune la învățătură, participă constant la olimpiadele și concursurile școlare. M-am bucurat acum, având prilejul să-l introduc și pe el într-o astfel de atmosferă, să vadă că este și el capabil să participe la astfel de concursuri și, sper și mă rog, să îi placă ceea ce a trăit și să-și dorească să învețe bine pe mai departe, pentru a repeta această experiență”, a spus părintele Iulian Adam, coordonatorul grupului de copii din Centrul de zi „Sf. Arh. Rafail”, satul Holt, comuna Letea Veche, Bacău.

Participanții la prima ediție a concursului și premiile obținute

La finalul concursului, toți copiii participanți au fost declarați câștigători, datorită participării la o experiență care îi poate marca în bine pe mai departe, dar, în spiritul regulilor competiției și pentru încurajarea performanței, premiul I a fost adjudecat de Ana Maria Zota, de la Centrul de zi „Sf. Parascheva” Prăjești, județul Bacău (coordonator Ioan Belciu), premiul II i-a revenit Andreei Onică, de la Centrul de zi „Sf. Sava”, Buzău (coordonator Liliana Șerban), iar premiul III a fost împărțit de Iosif Alexandru Jora, de la Centrul de zi „Sf. Marina”, Iași (coordonator Lucian Isaicu) și Alina Hanga, de la Centrul de zi din Măgura, Bacău (coordonator preot Iulian Adam). A fost, de asemenea, acordată și o mențiune elevei Mihaela Stere, de la Centrul de zi „Sf. Sava”, Buzău (coordonator Liliana Șerban).

Între ceilalți elevi răsplătiți pentru participarea la acest concurs s-au numărat Irimia Răzvan și Denisa Cristea Denisa, de la Centrul „Sf. Arh. Rafail”, satul Holt, județul Bacău, Ciprian Leașcu, de la Centrul de zi „Sf. Dionisie Exiguul” Hârja, com. Oituz, Bacău (coordonator Silviu Butucaru), Teodor Ambrosi, de la Centrul de zi „Episcop Melchisedec”, Roman (coordonator monahia Dositea), Lavinia Petronela Fechet, de la Centrul de zi „Sf. Marina”, Iași (coordonator Lucian Isaicu), Ștefan Șerban Dinu și Maria Ignat, de la Centrul de zi „Mia Casa Inculeț”, Iași (coordonator Monica Bailau).

Comentarii Facebook


Știri recente