Concurs coral la München dedicat Ortodoxiei

Conform unei tradiții inițiate în urmă cu nouă ani, la München a avut loc în Duminica Ortodoxiei o întrecere corală la care au participat mai multe coruri ortodoxe. Inițiativa organizării acestui eveniment au avut-o în acest an reprezentanții Secției de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din München, în colaborare cu Vicariatul Patriarhiei Ecumenice din Bavaria, informează Ziarul Lumina.

În cei nouă ani de la prima organizare, întrecerea corală a fost găzduită pe rând de către parohiile ortodoxe din diferitele jurisdicții: greci, ruși, sârbi, georgieni, români. Între acestea se numără și Parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului” din München. Anul acesta, corala acestei parohii, dirijată de către Ciprian Munteanu, a interpretat patru cântări: „Troparul Ortodoxiei”, „Doamne, Iisuse Hristoase”, „Cămara Ta, Mântuitorule” și „Cât de mărit”, după cum a precizat pr. paroh Alexandru Nan. Prof. dr. Athanasios Vletsis de la Secția de Teologie Ortodoxă a Universității din München a punctat câteva caracteristici ale Ortodoxiei, între care a amintit dimensiunea doxologică, smerenia și diaconia. Referindu-se la diaconie, prof. Vletsis a amintit un citat al teologului rus Nicolae Berdiaev, care vedea în câștigarea pâinii fratelui și o problemă duhovnicească, nu doar una de ordin material. La sfârșitul manifestării, atât membrii diverselor coruri, cât și auditoriul au cântat imnul „Apărătoare Doamnă”, întrucât era și ajunul sărbătorii Buna Vestire. Manifestarea a continuat la o mică agapă, unde reprezentanții diferitelor Biserici s-au putut cunoaște și au discutat despre problemele cu care se confruntă Ortodoxia pe teritoriul bavarez. „După aproape 9 ani de misiune pe teritoriul Elveției și 6 ani în vestul Austriei, am fost plăcut impresionat să cunosc Ortodoxia la o cu totul altă dimensiune. Este o Ortodoxie «ieșită din catacombe», care încearcă să fie un partener serios de discuție atât pentru Bisericile locale (Catolică și evanghelică), cât și pentru societatea germană. Este extraordinar să trăiești Ortodoxia și la o astfel de manifestare, exprimată în toată frumusețea și diversitatea ei”, ne-a mai declarat părintele Alexandru Nan.

Parohia „Nașterea Domnului” din München este cea mai veche parohie românească din landul Bavaria și a fost înființată în anul 1976 la inițiativa unui grup de credincioși păstoriți de pr. prof. dr. Mircea Basarab. Începând cu data de 13 ianuarie 2013, destinele parohiei sunt conduse de către noul paroh, pr. Alexandru Nan.

Comentarii Facebook


Știri recente