Concertul de final al celei de-a VI-a ediții a Masterclassului de Cânt Bizantin

Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl”, desfășurat vineri, 12 iulie 2013, în Catedrala mitropolitană din Iași, a încheiat cea de-a VI-a ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin, organizat în fiecare an în capitala Moldovei. Prezent la eveniment, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a acordat maestrului Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena și arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Vineri seară, la Catedrala mitropolitană din Iași, credincioșii prezenți la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl” au putut audia unele dintre cele mai bune voci ale muzicii bizantine, atât din țară, cât și din străinătate. Interpretarea de excepție a fost susținută în prima parte a evenimentului de către corul participanților ediției din acest an a Masterclassului Internațional de Cânt Bizantin, ce a fost dirijat de maestrul Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena și arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, iar în a doua parte, de membrii Grupului „Byzantion”, dirijați de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. De asemenea, o prezență deosebită la acest concert au fost și prof. univ. dr. Georgios Konstantinou de la Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Achillefs Chaldaiakis de la Departamentul de Studii Muzicale al Universității din Atena, precum și psaltul Adrian Stolnicu de la Catedrala patriarhală din București. Un moment deosebit al manifestării a fost evocarea părintelui arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, trecut la Domnul luna trecută.

Alături de personalități ale culturii ieșene și oficialități ale orașului, la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl”, a fost prezent și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a rostit spre finalul evenimentului un scurt cuvânt, în care a făcut referire la importanța muzicii bizantine: „Dacă muzica este unită cu rugăciunea, cu adevărat formează autenticul cuvânt. În rugăciunea «Tatăl nostru», rostim cuvintele «precum în Cer, așa și pe pământ», manifestându-ne dorința ca o fărâmă din veșnicia Cerului să fie trăită încă din această lume, și cred că în împărăția cerului nu se rostesc cuvinte. Nu ne imaginăm veșnicia asistând la o predică a cuiva, dar intuim că ea poate să fie o îmbinare între rugăciunea oamenilor și muzica îngerilor. Cred că în această perioadă de câteva zile a Masterclassului de Cânt Bizantin s-a încercat dobândirea unei clipe de veșnicie cerească pentru toți participanții, iar această clipă dobândită au lăsat-o ei să se reverse ca o cascadă, în Catedrala Sfintei Mitropolii, la concertul din această seară. Pentru aceasta, le mulțumim pentru cântarea frumos înălțată, pentru cântările aduse Maicii Domnului și Sfintei Parascheva, în această zi atât de sfântă pentru Schitul Prodromu de la Muntele Athos, cât și pentru orașul nostru, în general. În mod special, îi mulțumesc domnului Lykourgos Angelopoulos, inima acestui eveniment, încă de la înființare, alături de domnul Adrian Sîrbu, dirijorul Corului «Byzantion». Deși anii au trecut, iar puterile sale nu mai sunt atât de evidente ca cele din anii trecuți, din chipul maestrului Lykourgos Angelopoulos răsare o altă putere, o delicatețe cu totul specială, specifică omului interiorizat duhovnicește și propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu”.

Înainte de încheierea oficială a celei de-a VI-a ediții a Masterclassului de Cânt Bizantin, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat maestrului Lykourgos Angelopoulos distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, ca răsplată pentru „slava adusă lui Dumnezeu prin cântarea bizantină”.

Impresii ale participanților la cea de-a VI-a ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin

Cristian Nica, București: „De 6 ani tot vin la acest Masterclass de Cânt Bizantin, și atât timp cât mă va ține Dumnezeu sănătos, voi veni tot timpul aici, la Iași, la acest eveniment, pentru că este un lucru minunat. De la an la an, se observă o creștere în ceea ce privește profesionalismul și starea pe care o induce această manifestare, în special concertul de la final, care te marchează profund”.

Monahia Ambrozia, Mănăstirea Dragomirna: „Din punctul de vedere al organizării, față de anul trecut, se observă niște progrese evidente, atât în ceea ce privește metodele de predare, cât și interesul cursanților. Cel mai mult m-a impresionat la acest Masterclass relația profesor-cursant, o relație de comunicare foarte deschisă, cât și elementele de noutate, cum ar fi organizarea cursurilor pe două grupe sau cursul special pentru vocile feminine”.

Monahia Veronica, tot de la Mănăstirea Dragomirna: „Am venit la aceste cursuri cu dorința de a-mi îmbogăți cunoștințele de muzică psaltică, pentru a continua tradiția cântării bisericești autentice. Dragostea profesorilor invitați față de cursanți și dăruirea lor pentru muzica bizantină, cât și răbdarea pe care o au, în special cu începătorii, cred că reprezintă principalele valori ale acestei manifestări”.

Rasofor Clement Crăciun, Catedrala mitropolitană din Râmnicu Vâlcea: „Am vrut neapărat să particip la acest Masterclass, întrucât pentru mine cel mai important lucru, momentan, e muzica bizantină. Mă aflu pentru prima oară la acest eveniment și pot spune că așteptările mi-au fost depășite. Odată ajuns la aceste cursuri, pot spune că am intrat într-o lume cu îngeri și oameni sfinți”.

Comentarii Facebook


Știri recente