Concerte în Episcopia Caransebeșului

Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a fost, joi, 25 aprilie 2013, gazda unui concert prepascal intitulat „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase”. Aceeași manifestare culturală a fost organizată de către Episcopia Caransebeșului și miercuri, 24 aprilie, în Sala „Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Concertul a fost susținut de corul preoților Episcopiei Caransebeșului, condus de pr. Laurențiu Iacob, corul secției de teologie ortodoxă din Caransebeș, dirijat de pr. prof. Gheorghe Tistu, și de către Grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, condus de Alin Buliga. Formațiile care au urcat pe scenă au interpretat piese corale și psaltice specifice perioadei Postului Mare. De asemenea, au fost prezentate în premieră, de către corul preoților Episcopiei Caransebeșului, stihiri din Paraclisul „Sfinților Împărați Constantin și Elena” tradus din greacă de pr. Laurențiu Iacob, aranjament muzical realizat de pr. prof. Gheorghe Tistu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, a autorităților locale, a preoților din localitate, a elevilor seminariști și studenților teologi, precum și a unui număr mare de credincioși.

„Aceste cadouri muzicale sunt oferite înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății, credincioșilor noștri care doresc și prin aceste manifestări spiritual-culturale să se împărtășească de bucuria acestei perioade, care într-adevăr ne deschide drumul spre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Nu putem ajunge la Înviere fără cruce, fără asumarea crucii, și toate cântările care au fost interpretate de aceste coruri, de aceste grupuri, au venit ca un balsam pentru sufletele ascultătorilor și tuturor celor care doresc să se împărtășească din cuvântul lui Dumnezeu și din cântul divin”, a precizat Preasfințitul Lucian.

La rândul său, protos. Casian Rușeț, secretarul Episcopiei Caransebeșului, a precizat: „Concertul pe care l-am audiat în această seară nu reprezintă doar o simplă tradiție, un obicei al Episcopiei Caransebeșului de a prezenta credincioșilor concerte prepascale, ci este și o încununare a unor activități, este o osteneală a celor care au pregătit aceste concerte, dar în același timp este și o bucurie a celor care au ascultat. Concertul ne-a întărit duhovnicește și este o altă Denie, un alt mod de a ne pregăti pentru sărbătoarea Floriilor, dar mai mult pentru a ne pregăti de praznicul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Concertul prepascal „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase” este debutul unui șir de manifestări spirituale și culturale pe care Episcopia Caransebeșului le organizează în fiecare an cu prilejul sărbătorii hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului”din Caransebeș, în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Județul Caraș-Severin”.

Comentarii Facebook


Știri recente