Comunitatea românească din Leeds şi-a serbat ocrotitorul | Cu prilejul hramului, credincioşii s-au rugat împreună cu Mitropolitul Iosif

IPS Iosif la Leeds

Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale a slujit duminică în Biserica parohiei „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, nordul Angliei. IPS Părinte Iosif a oficiat Liturghia în lăcaşul de cult ce datează din anul 1886, lăcaşul fiind achiziţionat de la Biserica Anglicană începând cu 2011.

În omilia rostită, IPS Iosif a evidenţiat „minunata şi pilduitoarea pocăinţă a vameşului Zaheu” şi  explicat celor prezenţi că acesta „ne învaţă pe noi toţi că nu ne putem mântui doar teoretic, ci pocăinţa imediat ne trimite la fapte”.

Mitropolitul Iosif a insistat asupra faptului că „rugăciunea şi spovedania ne apropie de Hristos”, însă a semnalat că acestea trebuie să aibă la bază virtuţi precum cele care se regăseau în fiinţa lui Zaheu, şi anume: „smerenia, părerea de rău şi hotărârea de a îndrepta ceea ce am făcut greşit”.

Din soborul slujitor condus de IPS Iosif au făcut parte:

  • Pr. Constantin Popescu – fostul paroh al acestei comunităţi,
  • Pr. Irineu Bălan – stareţul Mănăstirii Bucium (Jud. Iaşi),
  • Pr. Ciprian Bădin de la Parohia din Preston,
  • Pr. Dan Ghindea de la Parohia din Nottingham,
  • Pr. misionar Jeremy Thompson,
  • Pr. Ciprian Nedelcu, parohul comunităţii din Leeds,
  • arhidiaconul Paul Loghin.

Alături de credincioşi, la slujba de hram a participat o delegaţie a corpului diplomatic român în Marea Britanie condusă de Excelenţa Sa Domnul Ambasador Dan Mihalache. Din delegaţie au făcut parte: Doamna Andreea Berechet – Consul al României la Manchester şi Domnul Mihai Delcea – Consul al României la Edinburgh.


Stilul arhitectural al bisericii este bazilical roman cu elemente gotice victoriene, fiind construită din piatră de gresie, cu acoperiș de ardezie, având la interior coloane și arce gotice.

Biserica a fost declarată clădire de patrimoniu gradul II, fiind înregistrată și protejată de către organizația English Heritage, acest statut determinând anumite obligații proprietarilor în ceea ce privește întreținerea clădirii și limitări ale posibilităților de modificare permanentă a acesteia.

Sub atenta coordonare a părintelui Constantin Popescu, între 2011 și 2013, biserica a fost reamenajată în interior. Pictura iconostasului, executată în stil bizantin cu influente macedoneano-cretane, a fost realizată în anul 2013 în Atelierul de Pictură de la Mânăstirea Bucium din Iași.

Foto credit: Parohia Ortodoxă Sf Macarie – Leeds

Comentarii Facebook


Știri recente

Specialiști în arte plastice discută despre importanța liturgico-dogmatică a patrimoniului religios, la Palatul Patriarhiei

Specialiști în arte plastice și restaurare discută zilele acestea despre importanța funcției liturgico-dogmatice a patrimoniului religios, în cadrul Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, desfășurată în perioada 11-14 noiembrie, la Palatul…