Comunitatea românească, alături de alte comunități, a făcut Canada să prospere – Episcopul Ioan Casian

Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit în cadrul slujbei de Te Deum oficiată cu ocazia Zilei Naționale a Canadei despre contribuția comunității românești la prosperarea țării în decursul istoriei.

Slujba de Te Deum oficiată în data de 1 iulie a avut loc la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Saint-Hubert, informează Episcopia pe site-ul oficial.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei ierarhul a vorbit despre rolul generațiilor de români care s-au perindat de-a lungul timpului pe teritoriul Canadei.

„Valorile creștine au stat la baza societății de aici. La fel și românii veniți aici la început, mai ales în vestul Canadei în provincia Alberta, au ctitorit primele așezări românești precum satul Boian (Alberta) care există până astăzi dimpreună cu biserica sfințită în 1905”.

Românii care au venit după 1989, a spus Episcopul Canadei, „au preluat moștenirea bisericească, au înmulțit-o prin nenumăratele lăcașuri ridicate și continuă prin rugăciune să promoveze identitatea creștin-ortodoxă și românească”.

Ocrotitorii Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei sunt Maica Domnului, Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ioan Casian.

Canadienii celebrează la 1 iulie data formării în anul 1867 a „Dominionului Canada” ce aparținea de Marea Britanie.

Independența față de Marea Britanie a fost obţinută în cadrul unui proces gradual început odată cu întemeierea Canadei în 1867 și definitivat în 1982.

Foto credit: Mediafax.ro

Comentarii Facebook


Știri recente