Comunicatul Comisiei interortodoxe privind retragerea delegației Bisericii Rusiei de la lucrările acestui Comitet

Noi, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe, participanți la Comitetul Pregătitor Pan-ortodox pentru Sinaxa Întâistătătorilor, care ne vom întruni la Constantinopol în octombrie viitor, ne exprimăm uimirea față de unele inadvertențe apărute în Declarația Biroului de Presă a Serviciului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, cu privire la retragerea delegației Bisericii Rusiei de la lucrările acestui Comitet.

Evenimentele nu s-au petrecut așa cum sunt descrise în Declarația menționată mai sus. Toți reprezentanții și-au exprimat regretul pentru decizia delegației ruse de a se retrage și i-au invitat să rămână la întrunire, arătând că problema estoniană nu se va rezolva la Rodos, ci prin negocieri între cele două Patriarhii, Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei.

În plus, Președintele a rugat delegația Patriarhiei Moscovei să explice dacă prezența lor la Întrunirea Pregătitoare de la Rodos arată că Patriarhia Moscovei și-ar fi schimbat poziția și că va participa la Sinaxa Întâistătătorilor care va avea loc în octombrie viitor; dacă nu, vor putea rămâne ca observatori. În loc de aceasta, (delegația) a hotărât că ar fi mai bine să se retragă. Regretăm această încercare de distorsionare a evenimentelor.

Rodos, 20 iunie 2008

Comentarii Facebook


Știri recente