Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău: A fost vernisată expoziția „Chipuri din Gulagul Românesc”

La sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a fost vernisată joi expoziția „Chipuri din Gulagul Românesc. Memoria iconică a închisorilor comuniste”.

Expoziția de grafică, semnată de Aida Șușter-Boțan, aduce în prim plan personalități marcante ale societății românești din secolul XX și în primii ani ai secolului XXI.

Operele artistei readuc în actualitate memoria rezistenței anticomuniste. Printre personajele reprezentate în lucrările grafice se numără duhovnici ai ortodoxiei precum arhimandriții Iustin Pârvu și Ilie Cleopa, preoții Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Iscu, dar și oamenii de cultură și mărturisitori: Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan.

Expoziția itinerantă de grafică pe această temă, a doamnei Aida Șușter-Boțan a călătorit în ultimii ani prin cele mai importante muzee din țară. După Iași, Suceava, Botoșani, Alba Iulia, Cluj Napoca și Piatra Neamț, aceasta a sosit acum la Bacău, pentru o perioadă de două săptămâni, urmând a pleca în 15 august către Muzeul ”Carol I” din Brăila.

În deschiderea evenimentului, dr. Elena-Lăcrămioara Istina, organizator al acestei expoziții, a menționat importanța istorică a celor care au fost chinuiți în temnițele comuniste, precum și necesitatea unei astfel de expoziții pentru memoria colectivă.

Preotul Răzvan Radu de la Parohia Letea Bacău, Părintele Ionuț Epure de la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” – Bacău și părintele Radu Marian Gabriel de la Parohia Fulgeriș, au oficiat o slujbă de pomenire în amintirea celor care au suferit în temnițele comuniste.

Iulian Bucur,  șeful secției de Etnografiei, din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a subliniat aspectele artistice ale expoziției de grafică și importanța itinerării acesteia pentru publicul larg.

Dr. Elena – Brîndușa Popovici a evocat aspecte importante din viața arhimandritului Gherasim Iscu precum și necesitatea cunoașterii tuturor mărturiilor ce amintesc despre această perioadă a istoriei contemporane. „Libertatea noastră astăzi se datorează mai ales celor ce nu au renunțat la credința în Hristos și la valorile proprii”.

Itinerarea acestei expoziții la Bacău a fost posibilă datorită doamnei Mihaela Mihordea, vicepreședinte al Asociației „Profesori Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava și va rămâne la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău până în 15 august.

Foto credit: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente