Competiție pentru tinerii bănățeni

La sfârșitul săptămânii trecute, în Mitropolia Banatului s-a desfășurat etapa județeană a olimpiadei de religie, în cadrul căreia au participat numeroși elevi ai școlilor din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul Arhiepiscopiei Aradului, această activitate s-a desfășurat sâmbătă, la Seminarul Teologic Ortodox, cu participarea a 200 de elevi din 15 centre ale județului Arad. Elevii au fost însoțiți de către profesorii de religie care i-au pregătit, iar comisia, formată din cadre didactice din învățământul gimnazial și liceal, a alcătuit subiectele corespunzătoare pentru fiecare clasă, în conformitate cu programa școlară. Pentru a evidenția importanța pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o acordă acestei manifestări, expresie a preocupărilor elevilor din școli pentru ora de religie, la debutul acestei importante competiții a fost prezent Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a acordat elevilor participanți arhierească binecuvântare și i-a încurajat spre a obține rezultate cât mai bune. Chiriarhul a exprimat cuvinte de apreciere la adresa cadrelor didactice care predau religia în școlile din cadrul eparhiei, subliniind importanța misiunii acestora și calității actului educațional pe care îl realizează, într-un context în care minorități agresive s-au lansat într-o campanie puternic mediatizată pentru eliminarea religiei din învățământul public. Pentru elaborarea lucrărilor, concurenții au avut la dispoziție trei ore. În după-amiaza aceleiași zile s-au corectat lucrările. După anunțarea rezultatelor și încheierea termenului formulării eventualelor contestații, concurenții care au obținut locul 1 la etapa județeană se vor califica la cea națională, care va avea loc în municipiul Cluj-Napoca, în perioada 1-5 aprilie.

Tot sâmbătă, s-a desfășurat olimpiada de religie și la Seminarul Teologic Ortodox „Ioan Popasu” din Caransebeș. Aceasta s-a adresat elevilor din clasele gimnaziale și celor din ciclul liceal. Subiectele pentru faza județeană au fost elaborate de inspectorul de specialitate pentru disciplina religie, pr. prof. David-Sorin Oțelariu, iar din Comisia de evaluare au făcut parte atât profesori metodiști, cât și preoți profesori care predau discipline teologice la Seminarul Teologic „Ioan Popasu”. La competiție au participat 42 de elevi din școlile și liceele județului Caraș-Severin, dintre care 21 la ciclul gimnazial și 21 la ciclul liceal.

Olimpiada de religie în Arhiepiscopia Timișoarei

Și la Timișoara s-a desfășurat etapa județeană a olimpiadei tot sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 7 din Timișoara, în prezența Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a pr. Sorin Lungoci, consilier Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, și a prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

La această etapă s-au înscris peste 150 de elevi de la clasele VII-XII din școlile județului Timiș. În debutul evenimentului, Preasfințitul Paisie Lugojanul a oficiat un Te Deum în Capela „Sfânta Maria” din incinta școlii timișorene. În finalul slujbei, ierarhul a adresat un cuvânt elevilor participanți, urându-le succes la concurs, dar și îndemnul de a continua studiul teologic.

Etapa națională a olimpiadei de religie se va desfășura în luna aprilie la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente