Compasiune pentru sinistrații din sudul țării

Sinistrații din sudul țării au primit alimente, cereale și alte bunuri din partea Arhiepiscopiei Iașilor. Săptămâna trecută s-au organizat alte două transporturi cu ajutoare de la protopopiatele aflate în județele Neamț și Botoșani, informează „Ziarul Lumina”.

Ieri, 27 august 2014, au fost transportate spre Episcopia Slatinei și Romanaților ajutoare colectate de la credincioșii din protopopiatele Iași 1, Iași 2, Iași 3, Pașcani și Hârlău. Toată această activitate a fost derulată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu Sectorul de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Arhiepiscopia Iașilor a venit și în acest an în sprijinul sinistraților din sudul țării. La începutul săptămânii trecute, un tir și două autoutilitare cu alimente, cereale și alte bunuri, strânse de la parohiile protopopiatelor din județul Neamț, au plecat spre Arhiepiscopia Râmnicului. De asemenea, vineri, 22 august 2014, s-a organizat un transport de la protopopiatele județului Botoșani către Arhiepiscopia Craiovei. „În urma apelului Sfântului Sinod și a implicării Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, am transmis mesajul către preoții Protopopiatului Săveni, înainte de începerea Postului Adormirii Maicii Domnului, de a se implica și de a cere solidaritate din partea credincioșilor pentru a strânge anumite ajutoare – alimente neperisabile (apă, ulei, zahăr, orez), precum și alte bunuri (haine, plapume și lucruri de strictă necesitate). Acest lucru s-a întâmplat, astfel că aproape toți colegii s-au implicat, fiecare după puterea lui și după bunăvoința arătată în astfel de cazuri. După ce s-a terminat postul, am strâns la sediul protopopiatului nostru toate aceste alimente. Apoi am apelat la un prieten al Bisericii, în persoana domnului Culiță Barabaș, patronul firmei SC Cereal Bac SRL, care s-a și oferit să ne ajute în transportarea acestor bunuri la Târgu-Jiu. Sperăm ca ceea ce s-a trimis să folosească celor care au avut de suferit în urma inundațiilor și a altor calamități care au avut loc în sudul țării”, s-a exprimat pr. Constantin Macuc, protopopul Protopopiatului Săveni.

„Credincioșii au fost foarte receptivi”

În perioada lunii august, parohiile din protopopiatele Iași 1, Iași 2, Iași 3, Pașcani și Hârlău au realizat colecte pentru cei încercați de furia apelor. Acestea au fost depozitate în paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din Iași. O parte din alimentele și bunurile strânse din parohiile Protopopiatului Iași 2 au fost depozitate la sediul protoieriei de pe strada Ion Neculce, nr. 36, astfel că aici s-a început marți, 26 august 2014, încărcarea acestora. Apoi tirul s-a deplasat spre Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul ieșean Alexandru cel Bun. „De fiecare dată când au fost situații nefericite, cum s-a întâmplat și anul acesta în sudul țării, credincioșii au fost receptivi și în compasiune cu cei care au fost în astfel de necazuri. Ei au răspuns, fiecare după putință, cu dragostea lor, contribuind cu un bănuț sau cu produse alimentare pentru ajutorarea acestora. Cunoaștem foarte bine situația din sudul țării, unde mulți credincioși au rămas fără casă și fără agoniseala de o viață. Astfel, la îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, credincioșii din țară au răspuns cu dragostea lor, ajutând pe cei care sunt sinistrați. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, și la Iași a început colecta pentru sinistrați, așa încât am căzut de acord cu ceilalți părinți protopopi ca toate bunurile să se depoziteze în paraclisul Parohiei „Sfântul Apostol Toma”. Credincioșii au fost foarte receptivi. Deși colecta s-a încheiat în 15 august, au fost credincioși care au adus produse și ulterior – zahăr, ulei, făină -, astfel încât, la ora actuală (n.r. marți, 26 august, ora 8:30), ne pregătim pentru a încărca aceste produse pentru a pleca la Episcopia Slatinei și Romanaților. Pentru încărcarea acestor bunuri s-a apelat la voluntarii din parohiile: „Sfântul Apostol Toma”, „Sfânta Vineri”, „Sfântul Nectarie”, „Adormirea Maicii Domnului” – Galata și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Galata. De la început, am colaborat foarte bine cu Sectorul de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor”, a declarat pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 2.

Recunoștință pentru clerul și credincioșii Eparhiei Iașilor

Transportul cu alimente și alte bunuri din parohiile protopopiatelor județului Iași a ajuns ieri, 27 august 2014, în Episcopia Slatinei și Romanaților. Delegații acestui transport au fost părintele Marcel Bobârca, din partea Protopopiatului Iași 1, și pr. Florentin Lupașcu, din partea Protopopiatului Iași 2. „Cei doi părinți au fost delegați să însoțească acest tir cu alimente (în noaptea de marți spre miercuri) pentru a lua legătura apoi cu reprezentanții Episcopiei Slatinei și Romanaților”, a mai adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Acțiunea filantropică s-a încheiat ieri în jurul prânzului, după ce transportul a ajuns în Parohia Ursoaia, comuna Icoana, Protopopiatul Slatina 1, județul Olt. „În localitatea Ursoaia sunt în jur de 270 de case afectate de inundații. Astăzi (n.r. ieri, 27 august 2014) am primit din partea Arhiepiscopiei Iașilor un tir cu grâne, alimente, pături ș.a. pentru persoanele sinistrate din această parohie. Mulțumim Înaltpreasfințitului Teofan, preoților și credincioșilor care au fost alături de cei încercați. Dumnezeu să le răsplătească jertfa lor!”, a transmis părintele Constantin Aldea, consilier social al Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…