Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni la Istanbul

În data de 16 august 2014 a avut loc la biserica Sf. Mc. Paraschevi-Pikridion prăznuirea ctitorilor, a Sfinților Brâncoveni, de la a căror moarte martirică se împlinesc 300 de ani (1714-2014).

Biserica Sf. Mc. Paraschevi-Pikridion, un frumos și vechi lăcaș bizantin, ctitorit de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692 a primit hramul Sfinților Brâncoveni începând cu anul 2009 cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Cu această ocazie în trapeza Comunității Ortodoxe Române din Turcia a avut loc proiecția a filmului documentar intitulat Candela, realizat de TVR cu ocazia Anului Comemorativ Constantin Brâncoveanu.

In cadrul acestui eveniment Excelența Sa, Doamna dr. Silvana Rachieru, Director al ICR – Istanbul a ținut o alocuțiune care a precedat proiecția filmului omagial.

La slujba Sfintei Liturghii și la comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni au fost prezenți și credincioși veniți în pelerinaj la ctitoria brâncovenească Sf. Mc. Paraschevi Pikridion prin agenția de pelerinaj Basilica a Patriarhiei Române.

Acțiunile omagiale organizate în cadrul parohiei au continuat prin depunerea de flori la închisoarea Yedikule, locul în care au fost întemnițați Sfinții Martiri Brâncoveni și unde la data de 29 octombrie 2013 fost dezvelită placheta comemorativă de către premierul României, domnul Victor Ponta.

Comentarii Facebook


Știri recente