Comemorarea părintelui Arsenie Boca, la Biserica Drăgănescu

La Mihăilești au fost desfășurate ample manifestări dedicate împlinirii celor 24 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. Acestea au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești în biserica parohiei de către Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor, de la Catedrala Episcopală din Giurgiu au fost aduse fragmente din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În cuvântul de învățătură adresat sutelor de credincioși prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea părintelui Arsenie Boca. Părintele Arsenie, a arătat Chiriarhul, dă mărturie prin trăirea sa duhovnicească, prin nestrămutata iubire pentru Hristos de însemnătatea misiunii cu care a fost încredințat. Pe lângă preotul și slujitorul sfântului altar, în persoana lui putem zări și un adevărat mărturisitor al Evangheliei, un profet al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe. Totodată, ierarhul a evidențiat și extraordinara valoare duhovnicească a picturii părintelui Arsenie Boca realizată la biserica de la Drăgănescu. Pictura Părintelui Arsenie radiază o lumină aparte, chipurile sfinților și ale oamenilor fiind redate nu după regulile realismului, ci după canoanele trăirii ortodoxe asumate. Într-o lume ce are tot mai mare nevoie de repere, aici la Drăgănescu, pictura părintelui izvorăște o lumină aparte ce ne invită și ne susține în cunoașterea, înțelegerea și trăirea dreptei credințe, a încheiat Chiriarhul potrivit episcopiagiurgiului.ro.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, la împlinirea celor 24 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

La finalul manifestărilor, Părintele Episcop a oferit părintelui Prof. Dr. Petcu Lucian, parohul bisericii, Almanahul bisericesc editat de Episcopia Giurgiului. De asemenea, numeroșii credincioși prezenți au primit din partea ierarhului lor iconițe, cărți de rugăciuni și fotografii cu părintele Arsenie Boca.

Ridicată în anul 1870, Biserica „Sf. Ier. Nicolae” din localitatea Drăgănescu este foarte strâns legată de marele duhovnic al secolului XX, părintele Arsenie Boca. Din 1968, aici timp de 15 ani părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș. Deși a respectat liniile generale ale erminiei bisericești, părintele Arsenie a inserat elemente cu un vădit conținut catehetic, adaptat la cerințele și problemele oamenilor contemporani. De asemenea, scenele sunt însoțite de pasaje biblice sau de cuvinte ale părintelui, ziditoare pentru toți cei ce trec pragul acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente