Comemorarea eroilor de la Păuliș

La Arad, zilele de 17 și 18 septembrie s-au aflat sub semnul comemorării eroilor de la Păuliș, prin împlinirea a 67 de ani de la luptele din 13-20 septembrie 1944, pe linia de front Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Ceremonia a început în dimineața zilei de 17 august, cu o slujbă de pomenire săvârșită în incinta Unității militare din Radna, care s-a continuat cu o slujbă de parastas în Cimitirul Eroilor din localitate și s-a încheiat cu festivitatea de la Monumentul Eroilor din Păuliș. Aici a avut loc sfințirea drapelului de luptă și înmânarea sa Batalionului 185, sprijin logistic ‘Mureș’ Lipova, apoi s-a săvârșit slujba de pomenire a eroilor, cu rostirea de cuvântări și depuneri de coroane, la care au participat oficialitățile centrale și locale, în frunte cu Viorel Oancea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării.

În alocuțiunea Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, a fost arătată însemnătatea evenimentelor comemorate, făcându-se o legătură între jertfa tinerilor eroi căzuți pentru libertate și demnitate națională și Jertfa adusă pe Cruce de Mântuitorul Hristos pentru tot neamul omenesc, și subliniindu-se că, în fiecare an, Ziua Eroilor de la Păuliș se ține în perioada prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci. A doua zi de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de vest a debutat cu oficierea slujbei de pomenire la Cimitirul Eroilor din localitatea Cladova, în prezența familiilor acestora și a veteranilor de război, care au plecat apoi într-un pelerinaj prin toate localitățile amintite, ce marchează linia de front și unde s-au săvârșit, la fel, slujbele cuvenite, cu rostire de cuvântări de cinstire.

Liturghie arhierească la Ghioroc

O slujbă de parastas în cinstea eroilor s-a săvârșit și la Monumentul Căpitanului Ioan Fătu din Păuliș. Cu acest prilej, în Parohia Ghioroc, s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoți. După parastasul în cinstea eroilor, s-a săvârșit sfințirea troiței ridicate de veteranii de război în curtea bisericii parohiale. În predica zilei, IPS Timotei a dat exemplul de iubire față de Dumnezeu și de oameni, de neam și de țară al înaintașilor.

Manifestările dedicate cinstirii eroilor de la Păuliș au fost organizate de Asociația Națională a Veteranilor de Război – secțiunea ‘Detașamentul Păuliș’, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Lipova, Primăria Păuliș și Arhiepiscopia Aradului.

Detașamentul Păuliș a fost compus din 800 de elevi-sergenți ai Școlii Militare Radna, un batalion din Regimentul 96 Infanterie Caransebeș și un divizion de artilerie grea – forță a 1.200 de luptători.

Comentarii Facebook


Știri recente