Comemorare: Psalții sunt îndemnați de Arhid. Mihail Bucă să cânte duminică din opera lui Anton Pann

„Îndemnăm pe toți psalții români, din țară și din diaspora, să cânte la Sfânta Liturghie din data de 3 noiembrie partituri de Anton Pann”, transmite Arhidiaconul Mihail Bucă în numele Grupului psaltic Tronos.

Îndemnul vine în contextul comemorării, în ziua de sâmbătă, 2 noiembrie, a 170 de ani de la moartea protopsaltului Anton Pann.

„Acest îndemn, născut din dorința de a păstra vie memoria înaintașilor, reînnoiește chemarea la cinstirea celor care au împodobit cultul prin muzica lor, readucând la strană duhul autentic bizantin. Prin cântările sale, Pann a sădit în inimile credincioșilor armoniile ce continuă să zidească Biserica, alcătuind un tezaur liturgic ce va dăinui, purtându-ne pe noi, cei de azie în comuniune cu tradiția vie a Ortodoxiei”, arată Arhid. Mihail Bucă.

Anton Pann

Anton Pann (Antonie Pantoleon-Petroveanu) a plecat la cele veșnice în data de 2 noiembrie 1854 fiind înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Stelian” – Lucaci din București.

Originar din orașul bulgar Silven (pe atunci în Imperiul Otoman), Anton Pann s-a născut în jurul anilor 1796-1798 din tatăl vlah – Pandele Petrov și mama grecoaică-Tomaida, fiind cel de-al treilea fiu al familiei.

Și-a pierdut tatăl și apoi cei doi frați mai mari în război. Tomaida s-a retras cu fiul ei o vreme în Chișinău, iar apoi în Țara Românească, la București.

Antonache, cum era alintat Anton Pann la vârsta de 16 ani, devine paraclisier la biserica Olari, cântăreţ la Biserica cu Sfinți de pe calea Moşilor, dar și ucenic al dascălului grec Dionisie Fotino.

Dornic să-și îmbogățească cunoștințele, s-a înscris „auditor” la „școala de muzichie” deschisă de Fotino. În 1816 s-a mutat la școala dascălului Petru Efesiul de pe lângă Biserica „Sf. Nicolae” – Șelari. A învățat și meșteșugul tiparului în tipografia aceluiași Petru Efesiul, iar în 1819 a devenit director al tipografiei și a tipărit pentru prima oară un Axion în românește.

A făcut parte ulterior din comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din grecește în românește înființată de Mitropolitul Dionisie Lupu. Anton Pann a fost și profesor de de psaltichie la școala de cântări bisericești de pe Podul Mogoșoaia, apoi la școala de pe lângă Episcopia Râmnicului.

A publicat numeroase volume atât cărți de strană, cât și versuri proprii sau culegeri religioase și folclorice.

Mare parte din compozițiile lui Anton Pann sunt utilizate astăzi în cultul divin.


Vezi și O vizită acasă la Anton Pann | În imagini

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Știri recente