Comemorare la Mănăstirea Sucevița: 200 ani de la nașterea Părintelui Iraclie Porumbescu

Părintele Iraclie Porumbescu, primul prozator modern al Bucovinei  și tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, a fost comemorat joi, în ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia,  când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea sa.

Manifestarea a debutat cu liturghia oficiată în Paraclisul Mănăstirii Sucevița de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul împreună cu clerici ai Centrului Eparhial Suceava, între care Părintele Constantin Oprea, consilier la Sectorul Cultural și Părintele Filaret Ruscan, consilier la Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină.

În continuare a fost oficiată slujba Parastasului pentru familia Porumbescu în cimitirul Parohiei Sucevița, la mormântul Varvarei Golembiovski, mama Părintelui Iraclie.

Comemorarea a fost urmată de conferința „Iraclie Porumbescu – chip al preotului bucovinean”.

Au participat teologi, istorici, critici literari și iubitori de artă și cultură. După rugăciunea de început, cuvântul de bun venit a fost rostit de Dorin-Ioan Pînzar, primarul Comunei Sucevița și gazda evenimentului.

Prof. dr. Marian Olaru, directorul Institutului „Bucovina” al Academiei Române, a susținut prezentarea „Stat și națiune în Austria. Mișcarea de emancipare națională a românilor bucovineni”, în cadrul căreia a adus în atenție contextul istoric specific perioadei în care s-a născut Iraclie Golembiowski – Porumbescu.

Prof. dr. Liviu Papuc, cercetător literar, a prezentat lucrarea „Iraclie Porumbescu – o viață exemplară”, aducând la lumină aspecte inedite ale vieții și operei clericului.

„Iraclie Porumbescu – chip al preotului bucovinean” a fost titlul studiului prezentat de Părintele Ilie Molea, misionar protopopesc al Protopopiatului Rădăuți, care a subliniat activitatea pastorală a celui comemorat.

În cadrul evenimentului, Părintele Consilier Constantin Oprea a lansat Cenaclul literar al Protopopiatului Rădăuți, dedicat clericilor din protoierie și tuturor celor pasionați de literatură, istorie și teologie.

În continuare, cei prezenți au ascultat Balada lui Ciprian Porumbescu interpretată la vioară de prof. Vasile Mucea și poezii de Părintele Iraclie Porumbescu recitate de elevi ai Școlii „Dimitrie Vatamaniuc” din Sucevița.

La final, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre importanța moștenirii lăsate de Ciprian Porumbescu și de tatăl acestuia, Părintele Iraclie”.

Iraclie Porumbescu a fost comemorat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților sâmbătă, 11 februarie 2023, în trei locuri dragi în care a poposit de-a lungul vieții sale: la Frătăuții Noi, la Stupca (acum localitatea Ciprian Porumbescu) și la Mănăstirea Putna.

Părintele Iraclie Porumbescu s-a născut în 9 martie 1823 la Sucevița, într-o familie de țărani români apropiați de Dumnezeu. De la o vârstă foarte fragedă a fost încredințat egumenului Mănăstirii Sucevița de la acea vreme, Arhim. Ghenadie Platenchi, care s-a ocupat de educația lui, ctitoria voievodală devenind cea dintâi școală a părintelui.

Manifestările comemorative de joi au fost organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și cu Primăria Comunei Sucevița, în contextul Anului cultural Ciprian Porumbescu – 2023.

În acest an se împlinesc două secole de la nașterea Părintelui Iraclie Porumbescu, tatăl lui Ciprian Porumbescu, și 127 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente