Comemorare în Parohia năsăudeană Hălmăsău

Credincioșii din Parohia Hălmăsău, județul Bistrița Năsăud, l-au avut în mijlocul lor, sâmbătă, 9 martie 2013, pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. După oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit un parastas în memoria a șase persoane din parohie, care au fost executate de regimul comunist în dimineața zilei de 9 martie a anului 1950. În amintirea acestora, dar și a tuturor înaintașilor ctitori și binefăcători ai Bisericii, în fața lăcașului de cult a fost înălțată o troiță, binecuvântată cu această ocazie de Mitropolitul Clujului.

„Parohia Hălmăsău nu e mare, dar este cu oameni inimoși. Pe aceste plaiuri, ca de altfel pe toate plaiurile noastre au fost și vremuri grele și momente de amărăciune. Așa se face că aici, în anul 1950, pentru că au opus rezistență sistemului comunist un număr de nouă creștini au fost împușcați de către securitatea comunistă. Părintele Paroh Vasile, împreună cu credincioșii lui, lângă biserica parohiei au ridicat această troiță în memoria lor. Este o realitate că întreaga istorie are își sens și întreaga omenire este mântuită prin Jertfa Domnului Hristos. Vremuri mai bune se construiesc pe jertfa celor care au mers cu mărturisirea crezului lor până în capăt”, a declarat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Andrei.

Biserica din Hălmăsău a fost construită între anii 1990-1995. Pentru misiunea pe care o desfășoară, dar și pentru realizările de ordin administrativ, părintele paroh a fost ridicat la rangul de iconom.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul „Sf. Mucenic Mina” din Cluj, care a susținut un recital de cântări specifice perioadei Triodului, timp în care s-au împărtășit foarte mulți copii. Aceștia au primit la final cărți de rugăciuni, iar credincioșii iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente