Colocviu la Suceava: De la Sf. Ier. Varlaam la Mihai Eminescu, literatura română s-a hrănit din duhul Bisericii

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au marcat Ziua Culturii Naționale printr-un colocviu intitulat „Valori ale culturii române: De la mitropoliții-cărturari la Eminescu”.

Manifestarea a fost coordonată de profesoară Mirela Griguță și a inclus trei sesiuni științifice.

Prima sesiune a fost dedicată creației literare a sfinților mitropoliți Varlaam, Dosoftei și Antim Ivireanul, arătând importanța pe care a avut-o Biserica în nașterea literaturii române.

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au marcat Ziua Culturii Naționale duminică, 15 ianuarie 2023, printr-un colocviu dedicat mitropoliților cărturari și poetului Mihai Eminescu. Foto: Andrei Sebastian Lazăr

Cea de-a doua sesiune, coordonată de Părintele Profesor Constantin-Bogdan Feștilă, s-a intitulat Retorică și discurs religios în opera Sfântului Antim Ivireanul și a constat dintr-un atelier de analiză și interpretare a elementelor specifice predicii de amvon.

În acest scop, elevii au susținut o lecție deschisă în cadrul opționalului școlar Oratorie, retorică și discurs religios.

Arhid. Marian Dolhascanu, invitat în cadrul lecției deschise, a adus în atenția participanților o Expoziție de carte veche religioasă și a vorbit despre importanța documentării și informării în cercetarea științifică.

Pr. Constantin-Bogdan Feștilă a coordonat una din sesiunile colocviului de duminică, 15 ianuarie 2023. Foto: Andrei Sebastian Lazăr

În partea a treia a colocviului, elevii coordonați de  profesoara Daria Grivincă Vrăjitoru au prezentat lucrarea Teme și motive literare religioase în universul liric eminescian.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic dedicat poeziei eminesciene și desfășurat în limba română, dar și în limbile engleză și franceză, de circulație europeană.

Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…