Colocviu internațional la Pancevo

Săptămâna trecută, în „Sala cu Portrete” a Casei de Presă și Editură „Libertatea” din Pancevo, Serbia, a avut loc colocviul internațional desfășurat sub genericul „Împotriva uitării”, care a avut ca temă „Aniversarea a 230 de ani de scriere românească”, informează „Ziarul Lumina”.

La eveniment a participat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Daniil, Episcop al Episcopiei Daciei Felix, arhim. Constantin Timiș vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeșului, pr. Moise Ianăș, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix, cercetători, profesori și oficialități locale.

În cadrul colocviului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a prezentat comunicarea „Protopopiatul Panciovei, structură administrativă a Episcopiei Caransebeșului (1865-1949)”. De asemenea, Gheorghe Novac a prezentat comunicarea „Protocoalele circularelor (1783-1865)” în care se subliniază faptul că șapte episcopi ortodocși sârbi ai „Vârșețului, Caransebeșului, Lugojului, Mehadiei și alte ținuturi” au transmis circulare parohiilor românești în limba română.

De asemenea, cei doi ierarhi au vizitat capela ortodoxă română cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Pancevo, care în perioada anilor 1916-1921 a găzduit sediul Protopopiatului Pancevo, dependent de Episcopia Caransebeșului. Construcția capelei a început în anul 1871, fiind pe atunci o clădire particulară. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în urma despărțirii ierarhice, românii din Pancevo au rămas fără biserică, fiind nevoiți ca prin colecta credincioșilor ortodocși români din oraș să cumpere clădirea care până în zilele noastre este un reper duhovnicesc și cultural în orașul de pe malul Timișului. Totodată, cei doi ierarhi, alături de preoții însoțitori, au vizitat bisericile ortodoxe românești din Satul Nou și Petrovaselo.

Comentarii Facebook


Știri recente