Colocviu despre bolile sufletești la întrunirea clericilor români din Protopopiatul Madrid-Est

Preoții români din Protopopiatul Madrid-Est s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Parohia Sfântul Nectarie Taumaturgul din Coslada, unde a avut loc un colocviu cu tema Bolile sufletești ale omului contemporan și terapeutica lor.

Tema a fost prezentată de Pr. Sergiu Covaci de la Parohia Întâmpinarea Domnului din Mejorada del Campo. Vorbitorul a făcut distincție între bolile trupului, ale minții și ale sufletului (spirituale), definindu-le pe ultimele ca „tulburări apărute în relația noastră cu Dumnezeu”.

Cele trei tipuri de boli se pot manifesta simultan, a atras atenția clericul. Dar există și oameni sănătoși sufletește care suferă de boli ale trupului, cum au fost și unii sfinți contemporani: Gheronda Porfirie sau Gheronda Paisie.

Există boli trupești care au cauze psihice și se numesc boli psiho-somatice, dar și boli trupești care au drept cauză o boală spirituală: de exemplu, lăcomia pântecelui conduce în timp la probleme cardiace.

Între bolile spirituale, cea mai des întâlnită este depresia, a subliniat Pr. Sergiu Covaci. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, astăzi sunt peste 264 milioane de oameni care suferă de depresie, mai mulți decât cei care suferă de cancer, diabet sau SIDA la un loc.

Preotul a amintit soluțiile de luptă cu depresia în plan duhovnicesc. Pe lângă tratamentele naturale (dietă echilibrată, stil de viață sănătos), Biserica oferă ca terapii Sfânta Taină a Spovedaniei, unde omul este chemat să vorbească, să se destăinuie și unde primește sfaturi de întărire și de revenire la o viață normală, Sfânta Împărtășanie, și o dinamică a vieții duhovnicești.

Partea a doua a întâlnirii preoților din Protopopiatul Madrid-Est a fost rezervată inițierii în noul program contabil parohial. Inițierea a fost coordonată de Părintele Cristian Lucian Suciu, parohul comunității din Talavera de la Reina și Protopop de Castilla la Mancha.


Coslada este o localitate din Regiunea Madrid, Spania, cu o numeroasă populație românească: 18% dintre locuitori.

Foto credit: Episcopia Spaniei și Portugaliei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente