Coliturghisire româno-bulgară | Patriarhul Neofit al Bulgariei a slujit la Biserica Românească Sfânta Treime din Sofia

HB Neophyte - HE Teodosie in Sofia

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, a celebrat duminică Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă Română Sfânta Treime din Sofia.

Potrivit mitropolia-sofia.org, împreună cu Preafericirea Sa au coliturghisit:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
  • Preasfințitul Părinte Gherasim de Melnik, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
  • Preasfințitul Părinte Tihon de Tiveriopolsk, Episcop Vicar al Eparhiei de Sofia,
  • Arhim. Filip Vasiltsev, reprezentantul Patriarhiei Moscovei în Bulgaria,
  • Pr. Neluțu Oprea, reprezentantul Patriarhiei Române în Bulgaria,
  • un sobor de preoți și diaconi români și bulgari.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Armonia din Constanța.

Cu prilejul hramului bisericii românești din Sofia, au fost aduse spre închinare moaștele Sfinților Mucenici dobrogeni Epictet și Astion.

În omilia sa rostită în data de 4 iunie, Patriarhul Neofit a vorbit despre sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt ca moment în care se întemeiază Biserica. El a spus că primirea Duhului Sfânt reprezintă „adevărata bază a credinței și speranței noastre, apartenența noastră la Biserica lui Hristos, biruința asupra păcatului, morții și stricăciunii. Ea a deschis porțile Împărăției lui Dumnezeu”. Patriarhul bulgar a spus că biruința asupra păcatului are loc în Biserică și se dobândește atunci când credem și mărturisim că Hristos a înviat din morți, fiind începătură a celor adormiți (1 Cor. 15:20).

Patriarhul Neofit a continuat spunând că unitatea și consensul în care se aflau Apostolii și Maica Domnului reprezintă o condiție ca Duhul Sfânt Mângâietorul să rămână în Biserica lui Hristos. Numai în unitatea poruncită nouă de Dumnezeu și în gândirea unită cu Duhul Sfânt devenim un trup și o comunitate în Iisus Hristos, o comunitate de credință și speranță, Biserica cea Una, a concluzionat Preafericitul Părinte Neofit.

A urmat un schimb de daruri între ierarhi. Patriarhul Neofit i-a oferit Arhiepiscopului Tomisului un set de engolpioane cu chipul Sfântului Clement de Ohrida. La rândul său, Arhiepiscopul Teodosie i-a oferit Patriarhului bulgar un set de veșminte arhierești şi un album foto.

După Sfânta Liturghie a urmat vecernia plecării genunchilor, primele rugăciuni fiind rostite de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

La final, Arhiepiscopul Tomisului a mulțumit Preafericitului Părinte Neofit pentru coliturghisirea festivă și a afirmat că această biserică în care se cinstește Sfânta Treime arată unitatea dintre cele două popoare și cele două Biserici surori, română și bulgară.

© Martin Mitov / Mitropolia Sofiei

Mai multe fotografii pe site-ul Mitropoliei Sofiei.

Comentarii Facebook


Știri recente