Coliturghisire Arhierească și sfințirea Vechii Catedrale Mitropolitane din Veria

Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, a oficiat duminică, 5 iunie 2016, slujba de sfințire a vechii Catedrale Mitropolitane din Veria, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, informează imverias.gr. Reprezentantul Patriarhiei Române a fost Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La eveniment au participat reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Alexie, Mitropolit de Atlanta (Patriarhia Ecumenică);
  • Înaltpreasfințitul Părinte Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis (Patriarhia Alexandriei);
  • Preasfințitul Părinte Constantin, Episcop de Chrysoupolis (Patriarhia Antiohiei), a asistat.
  • Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Mitropolit de Vostron (Patriarhia Ierusalimului);
  • Preasfințitul Părinte Arsenije, Episcop de Toplica (Patriarhia Sârbă);
  • Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Plodviv, și Preasfințitul Părinte Arsenie, Episcop de Znepolsk (Patriarhia Bulgară);
  • Preasfințitul Părinte Grigorie, Episcop de Messaoria (Biserica Ortodoxă a Ciprului);
  • Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrous (Biserica Ortodoxă a Greciei);
  • Preasfințitul Părinte Grigorie, Episcop de Supraśl (Biserica Ortodoxă a Poloniei).

În cuvântul său după oficierea slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon de Veria a asemănat strălucirea și slava catedralei restaurate cu cea a Ieruasalimului.

„Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”, a exprimat Înaltpreasfinţia Sa emfatic.

De asemenea, a făcut referire la iconografia Bisericii.  Sfinții Apostoli Petru şi Pavel au fost reprezentați deasupra altarului pentru a sublinia faptul că sunt ocrotitorii orașului și ai Catedralei mitropolitane.

În final a adresat mulțumiri tuturor celor implicați în restaurarea catedralei şi tuturor ierarhilor care au participat la slujbă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a participat la Veria la cea de-a XXII-a ediţie a Congresului Ştiinţific Internaţional Pavleia, dedicat Sfântului Apostol Pavel. Simpozionul de anul acesta s-a intitulat Sfântul Apostol Pavel şi Filosofii – 2400 de ani de la naşterea lui Aristotel.

Comentarii Facebook


Știri recente