#Colectiv 3 ani | Sute de oameni au suferit din cauza celui mai grav incendiu din România

Aproximativ cinci sute de persoane se aflau în Clubul Colectiv la momentul producerii tragediei, în urmă cu trei ani. În jur de 200 au avut nevoie de spitalizare, 64 au decedat, dar mult mai multe persoane au fost afectate de traumele celor dragi sau de pierderea lor.

Focul ar fi fost provocat de artificiile folosite în timpul unui concert. Acelea au dus la aprinderea buretelui poliuretanic de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în toată clădirea provocând leziuni prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze.

26 persoane au murit chiar în club, iar în săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național.

Tragedia Colectiv a sensibilizat întreaga societate. Au fost organizate manifestări comemorative, colecte, acțiuni de donare de sânge, dar și proteste față de neregulile de securitate și condițiile din spitale.

Imediat după tragicul eveniment, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea victimelor din clubul Colectiv, precum și a familiilor acestora.

Primele rugăciuni pentru cei care au decedat în incendiul de la Colectiv au fost rostite de un preot ortodox, care a ajuns la locul accidentului împreună cu cei de ISU, chiar în noaptea tragediei.

Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri au oferit sprijin spiritual şi material familiilor îndoliate şi ale celor aflaţi în spitale.

Voluntarii campaniei „Donează sânge, salvează o viață” inițiată de Patriarhia Română au organizat mai multe acțiuni de donare de sânge pentru cei spitalizați.

Marți, 30 octombrie 2018, la trei ani de la incendiuîn apropierea locului tragediei vor fi săvârșite două slujbe de pomenire pentru cei 64 de tineri care au trecut la Domnul.

Cei care au avut de suferit în mod direct în urma incendiului din Clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015 s-au coalizat în Asociatia Colectiv GTG 3010. 

Pe lângă manifestările comemorative și ajutorul oferit celor afectați de tragedie, organizația guvernamentală militează pentru înființarea unui spital regional pentru tratarea arșilor.

Să unim în continuare „rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!”, așa cum îndemna Patriarhul României imediat după tragedie.

Comentarii Facebook


Știri recente