Colectă pentru biserica incendiată din Râșca: Antimisul a fost salvat miraculos, deși clopotele s-au topit

Parohiile din Protopopiatul Târgu Neamț vor sprijini financiar și prin donații de obiecte bisericești comunitatea parohială din Râșca, a cărei biserică a fost mistuită de flăcări în după-amiaza zilei de 30 noiembrie. Deși clopotul s-a topit, Sfântul Antimis a scăpat de flăcări în mod miraculos.

Intervenind cu o autospecială pentru stingere și una pentru lucru la înălțime, pompierii au reușit să stingă incendiul și să evite extinderea lui la casa praznicală și la camera centralei.

Bisericuța istorică „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Râșca, județul Neamț, era construită integral din lemn.

Parohia Râșca a fost filie, însă, de câțiva ani, cele 25 de familii din sat îl au alături pe Părintele Paroh Albert Iftime și familia lui. Parohul a înzestrat sfântul lăcaș cu obiecte liturgice și icoane care, din nefericire, s-au pierdut în incendiu.

Faptul că Sfântul Antimis nu a ars a fost interpretat de săteni ca un semn că oficierea Sfintei Liturghii nu va înceta niciodată în comunitatea lor.

Antimisul (antimensiongr. „în loc de masă”) este o năframă cu icoana Punerii în Mormânt a Domnului. Pe antimis se face sfinţirea Darurilor. Fără el nu se poate oficia Sfânta Liturghie.

Fiecare antimis este semnat de episcop și are înscrise numele parohiei și hramul bisericii. Este sfinţit cu Sfântul şi Marele Mir şi are în cusătura sa părticele de sfinte moaşte. Reprezintă giulgiul cu care a fost învelit Trupul Mântuitorului în Mormântul Învierii.

Pentru donații

Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Râșca
RO85 RNCB 0199 1446 9167 0004, deschis la BCR
Telefon 0745.804.936 (Părintele Albert Iftime)

Foto credit: Stiri-Neamt.ro (foto deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente