Clujenii sunt invitați duminică la un spectacol al Tezaurelor Umane Vii: horitori, ceterași și jucăuși

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din satele clujene vor fi prezentate duminică în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Vor evolua horitori, ceterași și jucăuși clujeni, majoritatea desemnați Tezaure Umane Vii de Ministerul Culturii.

Manifestarea, intitulată „Tradiții Clujene în Muzeul Satului”, este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația pentru Inovare Artistică (AIA) și Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

La eveniment participă păstrători de tradiții din mai multe sate, precum: Frata, Berchieșu, Soporu de Câmpie si Negreni. De la ora 14:00,  în foișorul din Parcul Etnografic va avea loc un spectacol folcloric susținut de Mariana Morcan și Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijată de prof. Ovidiu Barteș.

Tot aici vor evolua o parte dintre Tezaurele Umane Vii ale județului Cluj:

  • horitorul Vasile Soporan din Frata;
  • primașul Alexandru Ciurcui – Șandorică din Soporu de Câmpie;
  • jucăușii Dumitru Moldovan și Elisabeta Rusu din Frata și Ioan și Elena Moldovan din Berchieșu, alături de Formația de jocuri tradiționale din Frata, coordonator Romulus Bucur;
  • grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu.

Vizitatorii vor putea lua parte la un atelier de confecționare de instrumente tradiționale din lemn, susținut de Nicolae Vădan, originar din Rusești, jud. Cluj, desemnat Tezaur Uman Viu.

El a creat până acum aproape 100 de instrumente tradiționale performante, care corespund și interpretării clasice, reușind să ridice arta construcției de instrumente muzicale la rang de meserie nobilă. Instrumentiștilor amatori și profesioniști din țară și străinătate îl caută la atelierul de reparații al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Pe parcursul zilei vor fi proiectate și filme etnografice documentare. Acestea prezintă rețete tradiționale, obiceiuri și tradiții din mai multe zone ale județului (jocul satului, haba, ghicitul sub blide) și au fost realizate în ultima perioadă în campaniile de cercetare ale Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” se află pe Strada Tăietura Turcului din Cluj-Napoca. Pentru accesul la activități, muzeul percepe o mică taxă, care poate fi achitată la fața locului.

Foto credit: Facebook / Tradiții Clujene

Comentarii Facebook


Știri recente