Cluj-Napoca | 23- 26 mai 2017: Masterclass de Muzică Bizantină

Masterclass Cluj

La Cluj-Napoca are loc în perioada 23- 26 mai 2017 un Masterclass de Muzică Bizantină, susținut de Protopsaltul Grigorios Anastasiou, Profesor la Institutul de Muzică Bizantină din Atena, informează Radio Renaşterea.

Organizatorii evenimentului sunt: Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca împreună cu Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, Parohia „Învierea Domnului” și Paraclisul „Sfântul Stelian”.

În cadrul acestui Masterclass, invitatul va vorbi despre „Tradiția Manuscriselor și esența Artei Psaltice bizantine și postbizantine”, pentru a evidenția valoarea și rolul manuscriselor în transmiterea și păstrarea tradiției autentice.

Vor fi abordate tematici dedicate fiecărui gen compozițional al cântărilor bisericești, iar participanții vor avea la dispoziție un set inedit de partituri traduse și adaptate în limba română de către distinsul profesor, a transmis pentru Radio Renașterea, coordonatorul Grupului Sfântul Ioan Damaschin, Lect. Univ. Dr. Sorin Albu.

Astăzi, de la ora 10:00, a avut loc la Parohia Învierea Domnului (str. Viilor nr. 33 din Cluj-Napoca) cursul intitulat „Tradiția manuscriselor și genurile melopeii bizantine”, urmat de la ora 12:30 de repetiții ale partiturilor propuse. De la ora 17:00, în cadrul Galeriei Byzantia a fost vernisată expoziţia de manuscrise bizantine. În continuare a fost susţinut cursul practic „Tradiția și exegeza melodiilor irmologice”.

Miercuri, 24 mai 2017, de la ora 10:00, va avea loc cursul practic intitulat „Tradiția și repertoriul Stihirarului”, urmat de o sesiune de repetiții de la ora 12:30. De la ora 18:00, va începe cursul practic dedicat celui de-al treilea gen compozițional al muzicii bisericești, curs intitulat simplu „Melodiile papadice. Practică muzicală (Aliluia & Teriremul)”.

Joi, 25 mai 2017, organizatorii și cursanții vor sărbători împreună praznicul Înălțării Domnului, la Schitul Ardeu, în județul Hunedoara, unde vor încununa munca depusă prin participarea la Sfânta Liturghie.

Vineri, 26 mai 20017, de la ora 10:00 va avea loc la Parohia „Învierea Domnului” ultima repetiție în cadrul acestui Masterclass, iar de la ora 19:00, în Sala Mare a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc concertul susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, coordonat de Grigorios Anastasiou.

 

Comentarii Facebook


Știri recente