Cluj: Biserica de lemn din Săliștea Veche, restaurată din temelii

Proiectul de salvare a bisericii de lemn din Săliștea Veche, inițiat de Protopopiatul Cluj I, are succesul dorit.

Luni, 21 septembrie 2020, Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a participat la o recepție parțială a lucrărilor de restaurare efectuate la biserica inclusă în patrimoniul monumentelor istorice din România.

IPS Andrei în biserica de lemn din Săliștea Veche. ©Darius Echim / Mitropolia Clujului

În 2019 – Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română preotul protoiereu Dan Hognogi a demarat o campanie de salvare a bisericii, care s-a concretizat începând cu luna iunie a acestui an, biserica fiind restaurată din temelii.

Interiorul bisericii din Săliștea Veche după restaurare. ©Darius Echim / Mitropolia Clujului

În prezent, se lucrează la ultimele finisaje, urmând a fi restaurată și pictura catapetesmei, informează Mitropolia Clujului.

Biserica

Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.

Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior.

Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.


Toți cei care doresc să sprijine în continuare acțiunea de salvare a bisericii din Săliștea Veche o pot face prin donații în contul deschis la Banca Transilvania: RO39BTRLRONCRT0372674701.

Costul total al reparațiilor se ridică la o valoare de aproximativ 200.000 lei.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente