Clopotul mare al Catedralei Naționale a fost ridicat în turnul-clopotniță

Clopotul Mare al Catedralei Naționale a fost ridicat și așezat în turnul clopotniță marți, 4 septembrie 2018.

Procedura a fost una dificilă având în vedere faptul că acest clopot are o greutate de peste 25 de tone cu o înălțime și un diametru de aproximativ 3 metri, informează Trinitas TV.

Clopotul mare a fost urcat la o înălțime de peste 60 metri cu o macara specială și așezat în camera clopotelor, unde va fi montat împreună cu celelalte clopote în perioada următoare.

Părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal la Sectorului construcții și monumente bisericești, a declarat pentru Trinitas TV că „toate cele șase clopote vor fi montate pe trei structuri separate care vor avea și o conexare între ele pentru o mai bună rezistență, iar din aceste trei structuri a fost ridicată una până în momentul acesta”.

„Mai durează câteva săptămâni această etapă de finalizare totală a turnului clopotniță și a camerei clopotelor, după care reprezentantul Grassmayr în România va prelua acea incintă și cu specialiștii dânșilor vor ridica clopotele pe poziția definitivă și le vor echipa cu toate echipamentele electrice și electro-tehnice necesare”, a spus Părintele Nicolae Crîngașu.

După ce se vor încheia lucrările la turnul clopotniță, cele 6 clopote vor fi sfințite și la interior conform rânduielilor liturgice.

Clopotele Catedralei Naţionale

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate la fabrica Grass­mayr din Innsbruck – Austria şi au o garanție de 15 ani, respectiv o viață apreciată la peste 400 ani.

Primul dintre cele șase clopote ale Catedralei a fost turnat în data de 11 noiembrie 2016, iar celelalte cele cinci în data de 21 aprilie 2017.

Clopotul mare este dedicat eroilor neamului şi va putea putea fi auzit pe o rază de 15 km numai la evenimentele și sărbătorile importante. Ferestrele turlei clopotniță vor avea jaluzele speciale reglabile pentru dirijarea sunetului.

Sfințirea catedralei, închinată Sfântului Andrei şi eroilor români din toate timpurile, va fi oficiată în 25 noiembrie de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului împreună cu Patriarhul Daniel şi ierarhi români.

Foto credit: Mircea Florescu/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente