Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului vor suna peste 6 luni

Clopotul mare al Catedralei Mântuirii Neamului, care este dedicat eroilor români, va putea fi auzit peste șase luni, cu ocazia sfințirii care va avea loc în noiembrie în prezenta Patriarhului Ecumenic.

Catedrala Mântuirii Neamului însăși are caracter de simbol național și de memorial al tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român și va fi ocrotită de Sfântul Apostol Andrei.

Urcarea celor șase clopote la peste 60 metri înălțime este una dintre etapele următoare importante care vor avea loc până la sfințirea din toamnă.

Catedrala Mântuirii Neamului
Catedrala Mântuirii Neamului în mai 2018. ©Basilica.ro

Deși activitățile „sunt foarte dificile din punct de vedere al execuției”, iar „termenul foarte strâns”, Ing. Vasile Crăcăoanu a declarat pentru Ziarul Lumina că se lucrează intens, cu implicare, „cu dorința și responsabilitatea realizării la timp a acestui proiect național”.

Momentul ridicării clopotelor în turla clopotniță este programat în apropierea sărbătorii Sf. Apostoli Petru și Pavel, iar cupola va fi închisă ulterior. După data de 15 august 2018, acestea vor fi montate și puse în funcțiune.

Potrivit Ing. Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, în prezent activitatea se desfășoară pe mai multe zone.

La înălțime, se lucrează atât la închiderea corpului principal în zona altarului și a pronaosului, cât și la turle, unde se montează armături și se toarnă beton.

Lucrări se desfășoară și la subsolurile care fac legătura dintre catedrală și spațiul liturgic exterior. Altarul de vară deschis va avea aproximativ 15.000 mp.


Donează 2 € pentru CMN printr-un SMS la 8822!


Se lucrează și în interior la tencuirea și pregătirea catapetesmei pentru aplicarea icoanelor din mozaic.

În acest moment, cel mai înalt punct de lucru este la 75 metri, însă turla principală va ajunge la 120 de metri. Pe acoperișul Catedralei Mântuirii Neamului vor fi amplasate 12 cruci.

Macheta Catedralei Mântuirii Neamului. © catedralaneamului.ro

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost realizate la fabrica Grass­mayr din Innsbruck – Austria, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 ani. Acestea au fost aduse în țară în urmă cu un an, în data de 19 mai 2017.

Toate cele 6 clopote care adună 33 tone vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la o înălțime de 60 metri.

Clopotul mare are o greutate de 25 de tone, înălțime și diametru de cca. 3 metri și va fi, după montare, cel mai mare clopot cu balans liber din lume.

Clopotul dedicat eroilor neamului va putea putea fi auzit pe o rază de 15 km numai la evenimentele și sărbătorile importante. Ferestrele turlei clopotniță vor avea jaluzele speciale reglabile pentru dirijarea sunetului.

Realizarea clopotului mare al Catedralei Mântuirii Neamului a fost subiectul unui documentar realizat de televiziunea germană 3sat și preluat de Trinitas TV.

Catedrala Mântuirii Neamului – un vis împlinit după 100 ani

Viitoarea Catedrală patriarhală va fi un obiectiv arhitectural şi turistic important pentru Bucureşti, singura capitală europeană care nu are încă o Catedrală reprezentativă pentru credinţa poporului său.

Ideea unei Catedrale Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă  naţională prin legea 376/2007. Din anul 2010 până în 2018, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 milioane euro prin construcţia Catedralei Naţionale la roşu.

Deşi construcţia CMN este un proiect major al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei s-a desfăşurat în mod susţinut în domeniul social prin investirea a peste 150 milioane euro în scop filantropic, în ultimul deceniu.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente