Citate despre rugăciune la ierarhii români: Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților

Cu prilejul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, aducem în atenţie mai multe citate despre rugăciune care aparţin ierarhilor români. Valorificăm în acest material citate de la Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, extrase din predicile sale.


Rugăciunea arhierească este un model de rugăciune pentru noi toţi. Dumnezeu Însuşi ne-a învăţat să ne rugăm. »


Rugăciunea însoţită de post aduce vindecare sufletească şi trupească. »


Fără o credinţă puternică, fără post şi rugăciune, existenţa noastră nu are sens. »


Isihasmul este calea rugăciunii neîntrerupte, în care Duhul Sfânt ia în stăpânire sufletul – eliberat de imagini şi concepte, de patimi şi de păcate – şi îi arată în El Însuşi imaginea nevăzută a lui Dumnezeu. »


Cei de aici se roagă pentru cei de dincolo, iar cei de dincolo, mai ales sfinţii, se roagă pentru cei de aici. Acesta este circuitul de rugăciune şi comuniune al Bisericii. »


Rugăciunile pentru cei adormiţi sunt în strânsă legătură cu judecata particulară şi cu starea sufletului de după ea, până la Judecata de Apoi. »


Situaţia celor morţi, ajunşi în chinurile iadului, rămâne pe seama rugăciunilor Bisericii. »


Slujba de pomenire – parastasul – este mijlocul prin care noi ne alăturăm, prin rugăciune, celui răposat şi ne înfăţişăm lui Dumnezeu cu rugăciunile noastre, pentru ca El, singurul în măsură, mai ales dacă în viaţă nu s-a spovedit niciodată, să ierte păcatele celui adormit. »


Prin rugăciune şi pocăinţă, singurele capabile să dizolve păcatul, Fiul Risipitor şi-a reiterat legătura cu Dumnezeu, cu sine, cu familia şi cu semenii. »


Rugăciunea este o rezultantă a credinţei, dar, în acelaşi timp, ea este cea care întreţine credinţa. »


 

Anul 2022 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente