Cinstirea Voievodului Ștefan la Mănăstirea Putna

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este prăznuit astăzi în mod deosebit la Mănăstirea Putna din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, unde sute de credincioși participă la slujbă după ce au făcut un pelerinaj pe zeci de kilometri ce s-a încheiat în această dimineață la mormântul domnitorului sfânt al Moldovei, informează Ziarul Lumina.

Putna, mănăstirea de suflet a Sfântului Ștefan cel Mare și locul său de odihnă, este cercetată în fiecare an de sute de credincioși în jurul datei de 2 iulie, rânduită de Biserica Ortodoxă Română din anul 1992 ca zi de prăznuire a sa. Pe lângă cinstirea sfântului săvârșită prin slujbele din ajun și din ziua hramului, binecredinciosul voievod a fost comemorat prin mai multe festivități militare și patriotice despre care ne-a vorbit părintele arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

„Slujba de cinstire a Sfântului Voievod Ștefan a început de ieri-seară, din ajun, de la ora 18:00, cu Vecernia și Litia, continuate cu Utrenia, adică cu rânduiala Privegherii. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de slujitori. Astăzi sunt oficiate slujba Acatistului Sfântului Ștefan cel Mare de la ora 7:30 și Sfânta Liturghie de la ora 9:30. La fel ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie, coruri alcătuite din copii și adulți vor desfășura un program artistic dedicat sfântului voievod”, ne-a spus părintele stareț.

La manifestările de la Mănăstirea Putna participă și reprezentanți ai Armatei Române, precum și autorități locale și centrale. „Nu va lipsi anul acesta nici parada militară însoțită de cântece ostășești prin care soldații vor da onorul cuvenit voievodului, aducându-ne aminte de străjerii Măriei Sale. Programul se va încheia cu ceremonia depunerii de coroane la mormânt din partea Prefecturii, Consiliului județean, Primăriei și a altor instituții civile din județul Suceava”, a precizat părintele arhim. Melchisedec Velnic.

Astăzi se împlinesc 556 de ani de la înscăunarea ca domn al Moldovei, 509 ani de trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și 21 de ani de la trecerea sa în rândul sfinților.

Tot astăzi își sărbătorește hramul și Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul bucureștean Drumul Taberei, Protopopiatul I Capitală. Părintele paroh Sergiu Ristea ne-a spus că Sfânta Liturghie este săvârșită de un sobor de slujitori într-un cort special amenajat, iar pentru credincioșii veniți la hram au fost pregătite peste 700 de pachete cu alimente. Parohia închinată sfântului voievod a fost înființată acum 3 ani, iar anul acesta Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat binecuvântarea pentru înălțarea unei bisericuțe din lemn în care să se oficieze sfintele slujbe.

Pe 2 iulie este sărbătoare și la Mănăstirea Toflea din județul Galați, care are hramurile „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Numeroși credincioși participă astăzi la Sfânta Liturghie săvârșită la această mănăstire situată la granița dintre județele Galați, Vrancea și Vaslui, mănăstire redeschisă la 18 decembrie 2010 prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este, alături de sfinții voievozi români, unul dintre ocrotitorii românilor din Europa de Nord. În cadrul acestei eparhii tinere, la propunerea Preasfințitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a înființat un centru de tineret pus sub ocrotirea directă a Sfântului Ștefan cel Mare, care are ca scop întărirea legăturilor dintre tinerii ortodocși din cadrul eparhiei și semenii lor din România și din alte eparhii ortodoxe românești.

Astăzi este hram și la Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente