Cinstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în toată țara

În ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mai multe lăcașuri de rugăciune din țară își serbează hramul. Potrivit Ziarului Lumina, în Arhiepiscopia Bucureștilor, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Dristor din București, Protoieria III Capitală, își serbează al doilea hram. În Protoieria I Capitală a îmbrăcat haină de sărbătoare astăzi Biserica Parohiei Belvedere din București, iar în Protoieria II Capitală, bisericile parohiilor Rodica Moșoiu și Herăstrău, închinate Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sunt în sărbătoare. Hram este astăzi și la Parohia Cernica din Protoieria Ilfov Sud, și la biserica din Golășei, comuna Petrechioaia, din Protopopiatul Ilfov Nord. În Protoieria Ploiești se mai află în sărbătoare parohiile Popești 1 și Stăncești, Bertea 2 și Șoimari din Protopopiatul Vălenii de Munte, precum și Parohia Cioranii de Jos 2 din Protopopiatul Urlați.

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și Catedrala arhiepiscopală din Constanța își sărbătorește hramul. Sfânta Liturghie este săvârșită astăzi de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfârșitul Sfintei Liturghii, absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța vor depune jurământul de credință față de Biserica Ortodoxă Română. La Mănăstirea Ciolanu din Buzău, numeroși credincioși participă astăzi la hramul bisericii noi a așezământului, care a fost zidită în anul 1828 de episcopul Chesarie al Buzăului. În Arhiepiscopia Iașilor a îmbrăcat haine de sărbătoare astăzi Mănăstirea Cetățuia, aflată sub ocrotirea Sfinților Petru și Pavel, iar în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este în sărbătoare Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al Mănăstirii Dragomirna. Credincioșii merg astăzi pentru a-i cinsti pe cei doi mari Apostoli și la hramul Mănăstirii Lipova din județul Bacău. În municipiul Huși (județul Vaslui), numeroși credincioși participă la hramul Catedralei episcopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care a fost zidită de Ștefan cel Mare în anul 1595 și refăcută de episcopul Inochentie al Hușilor între anii 1753 și 1756.

Și ardelenii cinstesc în chip deosebit pe cei doi Sfinți Apostoli, sărbătoare fiind astăzi la Mănăstirea Cârțișoara din Arhiepiscopia Sibiului, la Schitul Buscatu de la Rebra – Parva, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la Mănăstirea Râmeț, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, la mănăstirile Rohița și Bixad, din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, precum și la Mănăstirea Stâna de Vale și la biserica veche a Mănăstirii Izbuc, din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel despre Sf. Ap. Petru şi Pavel: Diferiți ca temperament și cultură, dar cu foarte multe daruri și virtuți în comun

Patriarhul Daniel a vorbit miercuri în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală despre trăsăturile, viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi în 29 iunie. ”Considerați primul şi ultimul dintre apostoli Patriarhul României…