Cinstirea eroilor patriei în Transilvania

La marele praznic al Înălțării la cer a Domnului Iisus Hristos, ierarhii transilvăneni au oficiat Sfânta Liturghie și slujbe de pomenire pentru eroii poporului român care au căzut pe câmpurile de luptă pentru apărarea neamului și a credinței ortodoxe strămoșești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Muntele Rece, din județul Cluj, cu ocazia hramului. În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolitul Andrei a arătat semnificația sărbătorii Înălțării Domnului pentru creștinul de azi. De asemenea, la așezământul monahal situat pe locul numit „La eroi”, din Bordești, comuna Măguri Răcătău, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru toți eroii neamului, căzuți la datorie pentru apărarea țării. La slujba de pomenire a eroilor au participat, pe lângă mulțimea de credincioși, și reprezentanți ai instituțiilor militare, autorități județene și locale și delegați ai instituțiilor publice. Cu toții au depus coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor aflate în cimitirul din incinta mănăstirii. În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, aici au căzut la datorie aproximativ 250 de ostași, iar în cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați inițial 26 de eroi, dintre care nouă necunoscuți. După 1989, credincioșii din zonă au cerut parohului să inițieze demersurile pentru construirea unei biserici. Mănăstirea a fost înființată în 1994, an în care au început și lucrările la biserică. După ce s-a ridicat o bisericuță din lemn în care s-a slujit până în 2006, au fost începute lucrările la o nouă biserică din zid, aflate în plină desfășurare, conform celor precizate de pr. Arsenie Gălățan.

Hram la Catedrala mureșenilor

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Înălțarea Domnului”, Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș, cu ocazia hramului acesteia. Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de grupul de muzică bizantină „Justinian Marina” din Targu-Mureș, compus din studenți ai Facultăților de Istorie, Medicină (din Târgu-Mureș) și Teologie (din Alba Iulia).

După Sfânta Liturghie, în Cimitirul Eroilor din zona Clinicilor, IPS Arhiepiscop Irineu a participat la manifestările organizate de către autoritățile județene cu prilejul Zilei Eroilor, oficiind un Parastas pentru eroii neamului și asistând la depunerea de coroane și la defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu-Mureș. De asemenea, în Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, înconjurat de oficialități locale și județene și de reprezentanți ai armatei române, ierarhul a slujit Parastasul în cinstea eroilor căzuți în lupta pentru apărarea pământului și a credinței ortodoxe strămoșești și a rostit un cuvânt de învățătură.

Catedrala ortodoxă din Târgu-Mureș, care și-a sărbătorit hramul, este un monument reprezentativ al spiritualității ortodoxe românești din Transilvania. Prin ținuta sa arhitectonică, aceasta domină zona centrală a municipiului. În prezent este considerată, din punctul de vedere al suprafeței interioare, drept cea mai mare construcție de acest gen din țară. Impozantul edificiu face parte dintr-un plan de anvergură, de „explozie arhitecturală” a ortodoxiei ardelene de după 1918, căruia îi aparțin și monumentalele biserici din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Orăștie, precum și din alte orașe din țară. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc pr. Silviu Negruțiu și pr. Gheorghe Șincan.

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, la Oradea

La biserica militară cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Garnizoanei Oradea, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroase cadre militare active și în rezervă, oficialități locale și județene și mulțime mare de credincioși. Cu toții s-au adunat la ceremonia religioasă pentru a-i comemora și a le aduce un omagiu eroilor poporului român.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit celor prezenți despre semnificațiile praznicului Înălțării Domnului, dar și despre importanța pomenirii eroilor neamului românesc.

„Această zi, a prăznuirii Înălțării Domnului la cer, în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc, a fost aleasă, ca un prinos de recunoștință, drept mulțumire înaintea lui Dumnezeu pentru cele ce a săvârșit pentru mântuirea noastră, trimițându-L pe Fiul Său Cel Unul Născut în lume, să Se facă om și să ne mântuiască pe noi, dar și mulțumire față de înaintașii noștri, care au făcut cu putință împlinirea visului de veacuri al poporului nostru, acela de a locui într-o singură țară, întregită, așa cum s-a întâmplat după primul război mondial din veacul trecut”, a spus PS Sofronie.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a primit, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bihor, titlul de președinte de onoare al filialei județene a acestei asociații, precum și o diplomă de excelență. După oficierea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți au format o procesiune de la biserica militară până la Cimitirul Municipal din Oradea, unde au continuat manifestările dedicate Zilei Eroilor cu o slujbă de pomenire a eroilor, iar la final au fost rostite alocuțiuni și au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori la cele patru monumente ale eroilor. Evenimentul de la Oradea s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare.

Hramul Catedralei Episcopale din Zalău

Catedrala episcopală din Zalău și-a serbat hramul la praznicul Înățării Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor format din părinții slujitori ai bisericii. Cu această ocazie a fost săvârșită și o slujbă de Parastas pentru eroii neamului. În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a explicat credincioșilor felul în care și-a însușit Fiul lui Dumnezeu firea umană și a arătat că, prin moartea pe cruce, Acesta a biruit moartea nu ca Dumnezeu, ci ca Om, prin sufletul Său lipsit de păcat. Ierarhul a subliniat, în cuvântul de învățătură, și diferența dintre moartea trupească și moartea sufletească, arătând că poate fi un om viu trupește, dar mort sufletește. „După apariția morții trupești în lume, prin uciderea lui Abel de către Cain, raiul a rămas închis, iar Mântuitorul a luptat pentru învierea sufletelor noastre, urmând ca învierea trupurilor să se facă la sfârșitul lumii. Doar Mântuitorul și Maica Domnului sunt în Împărăția lui Dumnezeu cu sufletul și cu trupul unite, ceilalți oameni sunt în așteptarea învierii”, a spus PS Petroniu care a adăugat că excepție fac doar Enoh și Ilie, care au avut o viață atât de curată, încât au fost ridicați cu trupurile la cer fără să guste moartea, dar care vor veni la sfârșitul veacurilor în lume să arate cine este antihristul, iar după aceea vor muri și ei, așteptând și ei învierea cea de obște.

Catedrala episcopală de la Zalău face parte din Compexul „Sfânta Vinere” care mai cuprinde un monument al eroilor cu înălțimea de 50 de metri, iar la subsol adăpostește un paraclis și spații muzeale pentru cele aproximativ 3000 de cărți și obiecte ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național. Piatra de temelie a complexului „Sfânta Vinere” a fost sfințită în 1990, iar în momentul de față au fost executate aproximativ 85 la sută din lucrări. Catedrala din Zalău are planul de cruce greacă înscrisă, iar spațiul interior se desfășoară pe mai multe niveluri, permițând participarea la slujbe a unui număr de aproximativ 5000 de credincioși.

Omagiu eroilor căzuți la datorie pe Vârful Grui

Sute de credincioși bistrițeni, maramureșeni și suceveni au urcat pe Vârful Grui din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud, pentru a aduce un omagiu eroilor români. După Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a avut loc slujba Parastasului. În ultimii ani, de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români căzuți aici în timpul primului război mondial se oficiază o slujbă de pomenire. Monumentul de pe Vârful Grui a fost ridicat în 2005, la inițiativa PS Vasile Someșanul, de către maicile de la Mănăstirea Piatra Fântânele, după cum a precizat maica stareță Pamfilia Solcan.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare. Ierarhul a oficiat, apoi, slujba Parastasului cu ocazia Zilei Eroilor, în fața Monumentului Ostașului Român din Parcul Central, după care a participat la festivitățile oficiale organizate cu acest prilej de către autoritățile județene și locale.

Cinstirea eroilor patriei

În Piața Drapelului Național de lângă Monumentul Eroilor din Beclean, s-a săvârșit slujba parastasului de către un sobor de preoți format din protopopul Doru Zinveliu, pr. Vasile Cherhaț, pr. Claudiu Zinveliu și pr. Ioan Giurgiuca. Au participat peste 500 de credincioși, precum și primarul Nicolae Moldovan, alături de autorități locale și județene, care au depus coroane de flori.

De asemenea, la Biserica „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire pentru toți eroii români căzuți pe câmpul de luptă. Membrii grupului „Românașul” de la școala Generală „Simion Bărnuțiu” au cântat pricesne și cântece patriotice. Au fost prezenți la Sfânta Liturghie și copiii de la cele două grădinițe de pe raza parohiei, coordonați de educatoarele lor, conform celor precizate de pr. Ioan Turc.

Beneficiarii serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Așezământului Social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roșia de Secaș au comemorat Ziua Eroilor. După Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roșia de Secaș, a urmat slujba de Parastas pentru eroii satului, la Monumentul Eroilor din centrul comunei.

Manifestarea a continuat cu prelegerile susținute de primarul localității, Nicolae Bogdan, profesorul de istorie și geografie Lupean Nicolae, director al școlii din localitate și de preotul Ovidiu Nicolae Pop despre semnificația jertfei eroilor pentru neamul românesc. În cadrul manifestării s-au vizionat materiale documentare cu referire la istoria României. Acțiunea s-a încheiat cu vizitarea expoziției etnografice din localitate. Activitatea a fost inclusă în campania „Zilele Filantropiei”, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în perioada 10 iunie – 10 iulie, conform biroului de presă al Asociației. Așezământul Social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roșia de Secaș funcționează în cadrul rețelei sociale a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia din anul 2008, fiind coordonat de părintele Ovidiu Nicolae Pop.

În cadrul așezământului își desfășoară activitatea un centru educațional pentru 25 de copii și serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Comentarii Facebook


Știri recente