Cinstire în biserici pentru căpeteniile Apostolilor

Zeci de biserici din țară își sărbătoresc astăzi hramul, când Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În majoritatea bisericilor, evenimentele dedicate hramului au început de ieri, 28 iunie, când a fost săvârșită slujba Vecerniei sau a Privegherii ori Acatistul Sfinților Apostoli. La unele biserici se organizează pelerinaje sau sunt aduse părticele de sfinte moaște sau icoane făcătoare de minuni.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel aduce an de an creștinii ortodocși la biserică pentru a se ruga celor doi Apostoli care au avut o importanță covârșitoare în răspândirea creștinismului în lume. Datorită rolului deosebit pe care cei doi sfinți l-au avut în istoria creștinismului au fost ridicate numeroase biserici în cinstea lor.

La Catedrala arhiepiscopală din a fost adusă icoana Sfântului Serafim de Sarov, ce conține părticele din cinstitele sale moaște. Ea va fi dăruită viitoarei Mănăstiri ‘Sfântul Serafim de Sarov’ din localitatea Ion Corvin, Constanța, de către părintele Victor Cereseu, preot slujitor la biserica Universității de Stat din Moldova, Chișinău. Sfânta Liturghie este săvârșită astăzi de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Zidită între anii 1883 și 1885, catedrala a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946 și 1950, în timpul episcopului Chesarie Păunescu și al patriarhului Iustinian Marina. Catedrala adăpostește prețioase moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931 moaștele Sfinților Epictet și Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la Mănăstirea Durău, în timpul episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromița, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).

Mai multe biserici din Moldova au astăzi hram

Pentru credincioșii din Huși, ziua de 29 iunie are o dublă semnificație, deoarece, pe lângă hramul Catedralei episcopale, se împlinesc doi ani de la întronizarea Preasfințitului Corneliu ca Episcop al Hușilor. Aseară a fost adusă de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sfânta Liturghie din ziua de hram va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Episcop Corneliu și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Catedrala din Huși a fost construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, în anul 1495, în cadrul curții domnești, funcționând de-a lungul timpului că mănăstire și Catedrală episcopală. Monument valoros la origine, dar reconstruit în sec. XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor și pisania din vremea marelui voievod. Între anii 1949 și 1996, episcopia a fost închisă, catedrala funcționând ca o simplă biserică de parohie, ca un schit, iar apoi ca o mănăstire. Cu prilejul redeschiderii episcopiei, în anul 1996, sfântul lăcaș a fost reparat prin strădania vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș. De asemenea, în Episcopia Hușilor, azi își serbează hramul Biserica ‘Sf. Ap. Petru și Pavel’ din Bârlad.

În Arhiepiscopia Iașilor, mai multe biserici își serbează astăzi hramul, respectiv Mănăstirea Cetățuia, Biserica Bărboi din Iași, Biserica ieșeană ‘Sf. Apostoli Petru și Pavel’ – Moara de Vânt, parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi, Biserica ‘Sf. Ap. Petru și Pavel’ I și II din Botoșani, parohiile Roznov II, Ciriței, Borca și Hangu, din județul Neamț, parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, din Protopopiatul Dorohoi, precum și parohile Poiana-Deleni și Spinoasa, din Protopopiatul Hârlău. În Protopopiatul Pașcani, astăzi este hram la Cristești, Sodomeni, Tg. Frumos, Volintirești, Bărbătești.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, astăzi este sărbătoare în parohiile Solca, Ițcani II, Vatra Moldoviței, precum și la Schitul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ al Mănăstirii Dragomirna.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, își vor serba hramul capela penitenciarului din Bacău și Parohia Motoșeni, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești – Fundoaia. Credincioșii merg astăzi pentru a-i cinsti pe cei doi mari Apostoli și la hramul Mănăstirii Lipova din județul Bacău.

Sărbătoare în bisericile ardelene și oltene

Și ardelenii cinstesc în chip deosebit pe cei doi Sfinți Apostoli, sărbătoare fiind astăzi la Mănăstirea Cârțișoara din Arhiepiscopia Sibiului, la Schitul Buscatu de la Rebra – Parva, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la Mănăstirea Râmeț, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, la mănăstirile Rohița și Bixad, din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, precum și la Mănăstirea Stâna de Vale și biserica veche a Mănăstirii Izbuc, din Episcopia Oradiei.

În Oltenia, a devenit deja o tradiție ca la 29 iunie credincioșii craioveni să-și îndrepte pașii către Biserica ‘Sfinții Apostoli’, de pe strada cu același nume. Ca în fiecare an, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată astăzi de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Biserica ‘Sfinții Apostoli’ se numără printre cele mai vechi lăcașuri de închinare ale orașului Craiova.

Tot astăzi își serbează hramul și bisericile închinate Sfinților Apostoli din Râmnicu Vâlcea și Caracal.

Hramuri în Arhiepiscopia Bucureștilor

Parohia ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ de la Dristor, cu hramul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, se află în sărbătoare. Tâmpla bisericii a fost abia pictată, a fost așezat candelabrul în mijlocul lăcașului și totul a fost împodobit cu flori. După cum ne-a declarat părintele paroh Ionel Chințoiu, au fost pregătite aproximativ 500 de pachete pentru credincioșii care sunt așteptați la biserică.

Ca în fiecare an, și Parohia ‘Rodica Moșoiu’ din Protopopiatul II Capitală vine în întâmpinarea creștinilor cu o masă îmbelșugată la sfârșitul slujbei. Hram este astăzi și la Parohia Cernica din Protoieria Ilfov Sud și la biserica din Golășei, comuna Petrechioaia, din Protopopiatul Ilfov Nord.

În Protoieria Ploiești se mai află în sărbătoare parohiile Popești 1 și Stăncești, Bertea 2 și Șoimari din Protopopiatul Văleni și Parohia Ciorani de Jos 2 din Protopopiatul Urlați.

Hramul bisericii românești din Nicosia

Credincioșii români din Nicosia, Cipru, sărbătoresc astăzi hramul bisericii închinate Sfântului Apostol Pavel. Biserica ‘Sfântul Pavel’ se află în cartierul Aghios Dometios din Nicosia și este singura biserică ortodoxă din capitala cipriotă cu acest hram. Comunitatea ortodoxă română din Cipru a fost înființată în anul 1995 cu denumirea de ‘Alianța Românilor din Cipru’, având ca bază de pornire politica promovată de țara noastră față de cetățenii români care viețuiesc în afara granițelor României, prin care se dorește organizarea lor în vederea păstrării datinilor și obiceiurilor românești, a limbii materne și a credinței strămoșești, a promovării civilizației și culturii naționale. Patriarhia Română a trimis în misiune în anul 1995 pe părintele Petre Matei, fost secretar eparhial al Episcopiei Buzăului și Vrancei și profesor la Seminarul Teologic din Buzău. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți și la biserica ortodoxă din Kitchener-Waterloo, Ontario, Canada.

Comentarii Facebook


Știri recente