Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.
Zece ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența credincioșilor, a personalităților din lumea culturală și academică și a reprezentanților autorităților civile și militare din întreaga mitropolie.
Alături de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji: Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale; Episcopii Ignatie al Hușilor, Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Timotei al Spaniei și Portugaliei și Macarie al Europei de Nord; Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Arhiereii vicari Timotei Sătmăreanul al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și Teofil de Iberia al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
Context istoric
Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.
Proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a fost înființată în 2006, pe baza viziunii exprimate de Sfântul Andrei Șaguna, la care au aderat atât oameni de cultură ca Octavian Goga, cât și oameni ai Bisericii, precum Patriarhul Miron Cristea.
Vezi și:
- Cum a ajuns Patriarhie Biserica Ortodoxă Română: Explică profesorii de istorie bisericească, la început de an centenar
Patriarhia Română intră în Anul Centenar: Detalii despre identitatea vizuală a evenimentului
Foto credit: Mitropolia Clujului