Cinci muzee ale Bisericii, de vizitat în Capitală și împrejurimi

Peste 60 % dintre monumentele istorice din România sunt monumente bisericești. Împreună cu acestea, Biserica Ortodoxă Română păstrează un fond impresionant de vestigii: icoane, manuscrise și carte veche, obiecte de cult, broderii, veșminte, mobilier, piese și fragmente arhitectonice etc.

Majoritatea acestor vestigii sunt organizate la ora actuală într-un total ce depășește 300 de muzee, colecții muzeale sau centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, 18 mai, propunem cinci muzee semnificative ale Bisericii, de vizitat în zona Bucureștiului.

1. Colecția muzeală a Mănăstirii Stavropoleos

Colecția muzeală de la Mănăstirea Stavropoleos a fost organizată începând cu anul 2000.

Sala care constituie muzeul propriu-zis, Colecția, a fost amenajată în memoria celor 25 de biserici demolate în timpul regimului comunist. Sala este organizată ca un spațiu de cult. Cuprinde icoane și obiecte liturgice din secolele 17-19, dar și fragmente din ziduri și fresce de la Bisericile Văcărești și Ienei.

Colecția muzeală cuprinde și o Bibliotecă. Sala este amenajată drept spațiu de lectură, cu mobilier Biedermeier, vitrine cu cărți vechi, icoane, gravuri, fotografii vechi, pictură și acuarelă modernă și contemporană.

Colecția, Biblioteca și Mănăstirea Stavropoleos pot fi vizitate virtual.

2. Muzeul Mănăstirii Antim

Muzeul Mănăstirii Antim datează din 1966. Expunerea a fost gândită în jurul personalității sfântului ierarh, reflectând opera și biografia sa și valorifică obiectele aflate în colecția de artă a Patriarhiei Române.

Muzeul a fost reorganizat și extins în 2016, după un nou concept expozițional, o nouă selecție și o regândire a tematicii și a modului de expunere. Spațiul expozițional a fost extins, fiind organizat în două secțiuni tematice ale expunerii: viața și opera Sfântului Antim Ivireanul (primele trei săli) și arta epocii lui (următoarele patru săli).

Un al doilea spațiu muzeal al mănăstirii, închinat mișcării de revigorare spirituală Rugul aprins, este amenajat în clopotnița mănăstirii, în fosta chilie a Părintelui Daniil Sandu Tudor (1896-1962), inițiatorul mișcării.

3. Casa memorială a Pr. Dumitru Stăniloae din București

Acest muzeu fost amenajat recent în proximitatea kilometrului 0 al Capitalei, la Parohia „Sfântul Gheorghe Vechi”. Este situată la parterul casei parohiale din curtea lăcașului de cult.

Renumitul teolog a locuit în spațiul amintit împreună cu soția și fiica începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată.

Inaugurarea oficială a muzeului a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Vezi mai multe detalii și fotografii aici.

Foto credit: Basilica.ro/Radu Chiriţă

4. Muzeul Mănăstirii Cernica și Casa memorială a Sf. Cuv. Gheorghe

Tema centrală a expoziției din Muzeul Mănăstirii Cernica este școala de pictură și de caligrafie de la Mănăstirea Cernica. Spațiul expozițional este organizat în jurul a două secțiuni tematice: istoria Mănăstirii Cernica (prezentată în 3 săli) și Mănăstirea Cernica – izvor de artă și cultură (prezentată în cinci săli).

Una dintre piesele importante ale colecţiei muzeale este Hrisovul emis la 29 mai 1608 de domnitorul Radu Şerban, care întăreşte daniile pe care Cernica Ştirbei le-a dăruit mănăstirii.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În anul 2005, cu prilejul canonizării starețului Gheorghe, chilia sa de la Cernica a fost amenajată pentru și a devenit „Casa memorială Sfântul Gheorghe de la Cernica”.

Vezi imagini recente cu cele două obiective muzeale de la Cernica.

5. Palatul Patriarhiei

În perioada martie 2014 – decembrie 2015 monumentul istoric Palatul Patriarhiei a beneficiat de ample lucrări de consolidare și restaurare, finanțate din fondurile Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Patriarhiei Române.

În clădirea Palatului Patriarhiei se află o colecție de obiecte importante de artă religioasă și nu numai. Între acestea se numără două epitafuri realizate de Anna Roth,  tablourile „Sfânta Familie” și „Sfântul Sebastian”. Citește mai multe despre aceste opere în Ziarul Lumina.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente