Patriarhul României îndeamnă la conservarea, îmbogățirea și evidențierea permanentă a patrimoniului bisericesc

În mesajul adresat marți în deschiderea Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat speranța că acest eveniment va constitui un prilej de intensificare a misiunii Bisericii Ortodoxe Române privind conservarea și punerea în valoare a patrimoniului său cultural.

Patriarhul României a amintit că „peste 60 % din monumentele istorice din România, categoriile A și B, sunt monumente bisericești: catedrale, biserici de mănăstire, biserici parohiale, biserici de lemn ale comunităților rurale, capele de cimitir, paraclise și biserici, bolnițe, aparținând unor vechi ansambluri monastice”.

De asemenea, Bisericile din Moldova cu pictură exterioară și unele biserici de lemn din Maramureș sunt trecute în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Patrimoniul Național Bisericesc este un tezaur nestemat moștenit de la înaintași, dar care trebuie conservat, îmbogățit și evidențiat permanent”, a subliniat Preafericirea Sa.

La evenimentul care a avut loc în 29 mai 2018 la Palatul Patriarhiei au participat ierarhi, pictori, restauratori și ucenici în pictura bisericească.

Tema Conferinței organizate de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a fost „Patrimoniu Național Bisericesc: Mărturie vie a unității de credință și de neam”.

Importanța educativă a icoanelor

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, coordonatorul Sectorului Cultură și Patrimoniu Religios al Patriarhiei Române, a luat cuvântul după Patriarhul Daniel. Episcopul Ieronim a evidențiat importanța educativă a picturii bisericești.

Preasfinția Sa a amintit cuvintele Sf. Ioan Damaschinul care spunea că „atunci când intri în biserică parcă vezi întreaga Scriptură deschisă deodată la toate paginile ei”.

„În biserică învățăm credința noastră, învățăm despre evlavia și eroismul sfinților, despre istoria Bisericii, învățăm să ne întâlnim cu înaintașii noștri”, a subliniat Episcopul Ieronim Sinaitul.

Episcopul Ieronim Sinaitul
Episcopul Ieronim Sinaitul la Conferința Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească. Foto: ZL

Fiind un eveniment dedicat Patrimoniului Național Cultural au fost și invitați din administrația publică: Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte, și Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Victor Opaschi despre „cel mai mare monument național”

Secretarul de stat pentru Culte a vorbit despre importanța restaurării și punerii în valoare a patrimoniului și a evidențiat importanța edificării Catedralei Mântuirii Neamului:

„Cel mai mare monument național, care va fi finalizat în acest an, va fi o sinteză a tradiției bisericești românești și un simbol al unității românilor de pretutindeni. Este un nou simbol de care avem nevoie noi, generațiile actuale într-o societate atât de divizată, dar în fond atât de marcată de dorința de a regăsi fundamentele unității sale și seva necesară pentru edificarea unei societăți puternice, încrezătoare în sine și solidare”, a spus Victor Opaschi.

Pentru administrarea Patrimoniului Național este nevoie de colaborare

Directorul Institutului Național al Patrimoniului a apreciat organizarea unei conferințe naționale  în scopul uniformizării și perfecționării protocolului dintre instituțiile bisericești și cele laice.

Ștefan Bâlici a spus că „există o divergență de viziune în societatea românească între cei care înțeleg patrimoniul religios ca patrimoniu și, ca atare, obiect artistic și istoric și-l tratează în felul acesta și cei care înțeleg patrimoniul religios întâi ca ceea ce este din punct de vedere funcțional”.

Directorul Institutului Național a adăugat că această divergență nu se poate remedia decât prin discuții.

„Divergența aceasta într-un fel se reflectă și în această parțială dublare a sistemului instituțional prin apariția unor comisii care într-o anumită măsură îndeplinesc același rol ți în mod ideal ar trebui să se încheie divergența prin unirea acestor sisteme”, a precizat Ștefan Bâlici.

Conferința „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, ajunsă la ediția a șasea, a fost organizată în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam.

La final, în holul Aulei Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, a fost deschisă Expoziția Breslei pictorilor bisericești.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente