„Chipul său iradia credința, blândețea, erudiția și dragostea”: Sfântul Antim, serbat la Râmnicu-Vâlcea

„Ierarhul cu origini georgiene a devenit un stâlp de lumină din care iradia credința, blândețea, erudiția și dragostea față de oameni”, a spus IPS Varsanufie despre Sfântul Antim Ivireanul luni, la mănăstirea din Râmnicu-Vâlcea care îi este închinată.

„Deși străin de neam, Sfântul Antim Ivireanul s-a înrudit duhovnicește cu românii prin credința dreptmăritoare pe care a mărturisit-o cu prețul propriei sale vieți, dar și prin virtutea filoxeniei, iubirea de străini, manifestată reciproc între el și credincioșii pe care i-a păstorit cu multă grijă părintească”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

©Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopul Râmnicului a spus că Sfântul Antim „a sesizat legătura spirituală între cult și cultură, căci cultura izvorăște din cult, din slujbele Bisericii și din iluminarea produsă de harul Duhului Sfânt care se pogoară tainic în sufletele dispuse să-l primească și să-l convertească sinergic în acte doxologice și creatoare”.

„Traducerile cărților bisericești de cult din limba greacă și tipărirea lor în limba română reprezintă o lucrare prin care Sfântul Antim Ivireanul a îmbogățit viața duhovnicească Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești, noi folosind astăzi, în mare parte, aceleași formule și expresii liturgice precum le-a lăsat el”.

„Nu a fost doar un slujitor al lui Dumnezeu, ci și un slujitor al oamenilor, cărora s-a dedicat cu iubire și responsabilitate”, a subliniat IPS Varsanufie.

Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea a fost sfințită în 2016, Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente