Chipul aproapelui, icoană a lui Hristos: 4 milioane €, valoarea sprijinului Bisericii în criza refugiaților

Vasile Bănescu a fost invitatul jurnalistului George Grigoriu în ediția de duminică a emisiunii Realitatea Spirituală de la Realitatea TV. Subiectul zilei a fost criza refugiaților. Sprijinul oferit acestora de Biserică înainte de Duminica Ortodoxiei a fost în valoare de aproape 4 milioane de euro. Explicația: și în aproapele vedem chipul lui Hristos, a spus Vasile Bănescu.

„Suma este uriașă, dat fiind contextul și dinamica lucrurilor. Iar acest sprijin nu înseamnă doar bani sau produse, ci o întreagă infrastructură, care a fost pusă în mișcare într-un timp absolut record, din chiar primele clipe ale conflictului”, a remarcat George Grigoriu.

El a prezentat în premieră o sinteză în cifre a activităților de sprijin pentru refugiați în Patriarhia Română: 4.300 de angajați ai Bisericii și voluntari au oferit servicii de traducere (pentru 40.000 de refugiați), consiliere de orientare (pentru 30.000 de refugiați), servicii medicale (pentru 9.000 de refugiați) și cazare (pentru mai mult de 8.000 de refugiați).

S-au făcut aproape 200 de transporturi cu ajutoare umanitare, dar și cu pasageri aflați în tranzit spre alte țări.

„Nu cred că există o altă instituție în România care să facă ceea ce face Biserica Ortodoxă la acest nivel, în acest moment”, a adăugat gazda emisiunii.

Vasile Bănescu a explicat resorturile profunde ale acestei manifestări de solidaritate în preajma Duminicii Ortodoxiei din anul 2022.

„Duminica Ortodoxiei ne duce cu gândul la Chip, la chipul lui Hristos, dar, în contextul în care vorbim, ar trebui să ne ducă cu gândul și la chipul aproapelui nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Și el este o icoană în care se reflectă Chipul lui Hristos. Ortodoxia este calea cea dreaptă spre întâlnirea cu Hristos prezent sub chipul aproapelui nostru chinuit, înfometat, refugiat, torturat, îngrijorat sau bombardat.”

„După cum bine știm, credința fără fapte nu este o credință care se simte în largul ei. Faptele dau măsura credinței”, a adăugat Vasile Bănescu.

În emisiune a participat, de la distanță, și Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor. El a subliniat că, pe lângă efortul logistic, Biserica a oferit și mângâiere duhovnicească. De exemplu, la Ansamblul Mitropolitan din Iași a fost oficiată duminică Sfânta Liturghie în slavonă pentru refugiați.

Biroul de presă al Patriarhiei Române a publicat luni comunicatul cu cifrele referitoare la eforturile de sprijin pentru refugiați în perioada 25 februarie – 13 martie 2022.

Aproape 400.000 de ucraineni au intrat în România după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dintre aceştia, mai puțin de 10% au cerut azil în țara noastră.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Uniunea Ucrainenilor din România

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente