Mai multe tunderi în monahism au avut loc zilele trecute în eparhiile din țară, dar și în diaspora română.
München
Vineri, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a oficiat prima tundere în monahism pe seama Mănăstirii „Sf. Siluan Atonitul” din cadrul Centrului Bisericesc de la München.

La tunderea Maicii Elisabeta au participat mai multe fetițe îmbrăcate în alb și purtând lumânări în mâini.

Sibiu
Alte două rasofore au primit tunderea în monahism sâmbătă la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich, Sibiu. Slujba a fost săvârșită de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului.

Vaslui
Opt rasofori au fost tunși în monahism duminică la Mănăstirea vasluiană Bujoreni. A oficiat Episcopul Ignaatie al Hușilor.

„Frații care au primit darul îngerescului chip sunt chemați să fie ca îngerii. Nu este simplu”, a spus PS Ignatie.

„Este foarte greu să fii călugăr, în sensul cel mai autentic al acestui cuvânt. Însă, cu harul lui Hristos, cu mila și îndurarea Sa față de neputințele noastre, vom reuși cu toții să fim așa cum ne vrea Dumnezeu”, a subliniat Episcopul Hușilor.
Caraș-Severin
Luni, Episcopul Lucian al Caransebeșului a fost alături de obștea monahală a Mănăstirii Vasiova din județul Caraș-Severin și a săvârșit tunderea în monahism pentru rasofora Parascheva.

Cel care intră în mănăstire și dorește să devină monah trebuie să treacă mai întâi prin cele două etape premergătoare: noviciatul și rasoforia. Noviciatul este o perioadă de probă, în care fratele sau sora petrece un timp în mănăstire pentru a-și da seama dacă are vocație autentică pentru monahism. Rasoforia reprezintă un legământ mai strâns pe care novicele îl face cu Dumnezeu, fiind deseori asemănată cu o logodnă.
Vezi mai multe detalii în fotoreportajul Basilica.ro Tunderea în monahism.
Foto reprezentativă: Centrul Bisericesc München.