Cheile Palatului Karolyi din Budapesta au fost înmânate simbolic Patriarhului Ecumenic. PS Siluan a participat la evenimentul istoric

Evenimentul central al vizitei Patriarhului Ecumenic în Budapesta a avut loc duminică, atunci când a Guvernul maghiar a acordat cu titlu de donație Exarhatului Patriarhiei Ecumenice clădirea Palatului Karolyi din Budapesta. În cadrul evenimentului, Patriarhul Bartolomeu s-a întâlnit cu PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Sanctitatea Sa a acordat pentru Trinitas TV un interviu în care și-a exprimat aprecierea față de activitățile Bisericii noastre și a precizat că ar dori să onoreze invitația de a participa în 2018 la sfințirea Catedralei Naționale.

După cum am anunțat într-un articol anterior, Patriarhul Bartolomeu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită oficială în Ungaria. Patriarhul, însoțit de IPS Arsenios Kardamakis, Mitropolitul Ortodox Grec al Austriei și Exarh al Ungariei, a participat la mai multe evenimente în capitala maghiară.

Ca urmare a unui acord de colaborare între Patriarhia Ecumenică și statul ungar, semnat în urmă cu trei ani, Guvernul maghiar a convenit ca Palatul Karolyi, situat în centrul Budapestei, să fie oferit Exarhatului pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice.

În acest complex vor funcționa Exarhatul, Academia Patriarhală, Școala greacă precum și un Muzeu al artelor ecleziastice, urmând să fie construită și o biserică.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Mitropolitul Arsenios Kardamakis au subliniat importanța acestui moment și au mulțumit guvernului și statului ungar pentru donația făcută și deschiderea arătată. În mod simbolic, vicepremierul a înmânat Patriarhului Bartolomeu cheia clădirii, iar acesta a oferit-o, mai departe, Mitropolitului Arsenios.

La eveniment au mai luat cuvântul: Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei, Balogh Zoltán, Ministrul Resurselor Umane și Seszták Miklós, Ministrul Patrimoniului și Dezvoltării Naționale, care a dat citire și actului de punere în proprietate.

Tot duminică, Patriarhul Bartolomeu a participat la Sfânta Liturghie oficiată într-una dintre sălile festive ale clădirii, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Alături de Sanctitatea Sa și de Mitropolitul Arsenios au fost prezenți și reprezentanți ai celorlalte jurisdicții ortodoxe din Ungaria: PS Tihon, Episcop de Podolsk și conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, PS Lukijan, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, PS Ignatie, de Branicevo – Patriarhia Serbiei, și PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei; Arhim. Atanasie a fost reprezentantul IPS Antonie, Mitropolitul Bulgar pentru Europa Centrală și Occidentală și conducător al Eparhiei Ortodoxe Bulgare din Ungaria.

În perioada 18-21 august Sanctitatea Sa a avut mai multe întrevederi cu oficialități maghiare, dar și cu reprezentanți ai altor confesiuni creștine. De asemenea, Patriarhul Ecumenic a participat și la manifestările prilejuite de Ziua Națională a Ungariei – 20 august.


Noul sediu al Exarhatului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Ungaria – Palatul Karolyi din Budapesta a fost construit în anul 1869, la cererea grofului Károlyi Sándor și a aparținut mai multor propietari. Din 1969 a fost administrat de conducerea Căilor Ferate Ungare, care a avut aici și sala de repetiții a Orchestrei sale Simfonice, iar din 1964 această clădire a adăpostit Oficiul Național de Turism.

Comentarii Facebook


Știri recente