Patriarhul Ecumenic și-a exprimat dorința de a participa la sfințirea Catedralei Naționale din București. Suntem mândri de Biserica României, a spus Sanctitatea Sa

Palatul Karolyi din Budapesta a fost donat Patriarhiei Ecumenice. PS Siluan a participat la eveniment alături de Patriarhul Bartolomeu (1)

Urmărim din Fanar, de la Patriarhia Ecumenică, marea și diversificata activitate pe care o desfășoară Sfânta Biserică Ortodoxă Română. Suntem mândri de Biserica României, altădată Fiică, iar acum Soră, către care trimit din Budapesta o salutare specială, în această zi istorică, a spus Patriarhul Ecumenic într-un interviu acordat în Budapesta pentru Trinitas TV.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită oficială în Ungaria cu prilejul primirii unei clădiri noi pentru sediul Exarhatului Ortodox din Ungaria.

În interviul acordat duminică, 20 august 2017, Sanctitatea Sa a subliniat colaborarea armonioasă cu Întâistătătorul Bisericii noastre.

Mai întâi îl îmbrățișez cu îmbrățișare sfântă pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, un prieten și frate adevărat în Hristos, având cu Preafericirea Sa, în toți acești ani o colaborare armonioasă, spre slava lui Dumnezeu și bunăstarea și mărturia cea adevărată a Sfintei Biserici Ortodoxe.


Cheile Palatului Karolyi din Budapesta au fost înmânate simbolic Patriarhului Ecumenic. PS Siluan a participat la evenimentul istoric


Totodată, Patriarhul Ecumenic a scos în evidență calitățile teologice ale Patriarhului României.

Nu vom uita niciodată contribuția specială și foarte valoroasă, precum și ajutorul Său în pregătirea și înfăptuirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Fratele nostru, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, are nu doar o cugetare eclezială sănătoasă, dar și o pregătire teologică temeinică, este un teolog desăvârșit, lucru pe care l-a arătat și în Occident, atunci când a predat la Bossey, unde, în tinerețile mele, am studiat și eu, dar și mai târziu, în calitate de Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, și după un număr oarecare de ani, ca și Întâistătător al acestei Biserici.

În continuare, Patriarhul Bartolomeu a salutat construirea Catedralei Naționale exprimându-și dorința de a participa la sfințirea acesteia.

Transmit salutarea și îmbrățișarea mea frățească tuturor Fraților Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române și vă doresc să terminați împreună, cât mai repede cu putință, Catedrala Patriarhală (Națională – n.r.) de mare cuviință care se construiește acum în București.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, încă de anul trecut, după Sfântul și Marele Sinod din Creta, m-a chemat să iau parte la târnosirea acestei Catedrale, în luna decembrie din anul 2018. De fiecare dată, când revin în România, este pentru mine un prilej special de bucurie, veselie și cinstire, cu atât mai mult atunci când voi veni, dacă mă voi învrednici să vin, la un eveniment atât de mare și istoric, cum va fi inaugurarea noii Catedrale Patriarhale în inima Bucureștilor.

Urmărim din Fanar, de la Patriarhia Ecumenică, marea și diversificata activitate pe care o desfășoară Sfânta Biserică Ortodoxă Română, ierarhii ei, mănăstirile ei, preoții și toată turma ei cea cuvântătoare, și toate se fac spre slava lui Dumnezeu. Suntem mândri de Biserica altădată Fiică, iar acum Soră, a României, către care trimit, din Budapesta, o salutare specială, în această zi istorică în care am preluat de la autoritățile ungare, o clădire importantă și istorică, în centrul Budapestei, ca să fie sediul Exarhatului nostru.

Bineînțeles, că acest centru al Exarhatului nostru va fi la dispoziția tuturor ortodocșilor. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit al Austriei, care este și Exarhul nostru de aici (Ungaria – n.r.), este deschis față de toate Bisericile Ortodoxe Surori. Și acesta, dar și noi, ne dorim să existe o colaborare frățească sinceră cu toate celelalte jurisdicții ortodoxe de aici și să dăm toți o mărturie comună, a Bisericii noastre Ortodoxe și a comorilor ei, având în frunte duhovnicia și spiritualitatea ei.

La final, Patriarhul Ecumenic a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, care a mijlocit acordarea interviului pentru televiziunea Patriarhiei Române.


Comentarii Facebook


Știri recente