Exarhatul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Ungaria a primit un complex de clădiri în Budapesta

Patriarhul Ecumenic s-a aflat în acest sfârșit de săptămână într-o vizită oficială în Ungaria, unde i-a fost prezentat un complex de clădiri situat în centrul Budapestei, pe care Guvernul maghiar l-a donat Exarhatului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Ungaria.

Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjén i-a înmânat Sanctității Sale Bartolomeu cheia complexului în cadrul întâlnirii care a avut loc duminică, 20 august 2017.

În acest complex vor funcționa Exarhatul, Academia Patriarhală, Școala greacă precum și un Muzeu al artelor ecleziastice. Tot în aceste clădiri va fi amenajată și o casă de oaspeți, notează site-ul Patriarhiei Ecumenice.

La întâlnirea care a avut loc duminică la Budapesta a participat și PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Cu trei ani în urmă a fost semnat un acord de cooperare între Patriarhia Ecumenică și Guvernul ungar care reglementează relațiile dintre Exarhatul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Ungaria și stat. Este de remarcat faptul că în acord este subliniat rolul important jucat de Biserica Ortodoxă în istoria Ungariei.

În preambulul documentului se evidenţiază faptul că în Ungaria creştinii ortodocşi alcătuiesc o comunitate vie, fapt datorat şi Sfinţilor Chiril şi Metodie care au adus creştinismul de răsărit în aceste ţinuturi. Legături între Patriarhia Ecumenică şi locuitorii acestor teritorii au existat încă dinaintea constituirii statului maghiar, fiind cunoscut faptul că Episcopul Ieroteos a fost trimis ca misionar în această zonă.

În luna decembrie a anului trecut, în cadrul aceluiași Acord a fost semnat un Memorandum de cooperare între Mitropolia Austriei – Exarhatul Ungariei și Guvernul Ungar, care prevedea alocarea clădirilor menționate.

Patriarhia Ecumenică și Mitropolia locală și-au exprimat dorința ca acest nou sediu al Exarhatului să devină un important centru cultural.

Foto credit: dailynewshungary.com

Comentarii Facebook


Știri recente