Ceremonii militare și religioase închinate Zilei Eroilor

În ziua praznicului Înălțarea Domnului se serbează și Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român. Slujbe de pomenire a eroilor au fost săvârșite nu numai în mănăstirile și bisericile ortodoxe din țară și străinătate, ci și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate acestora.

Cadre militare din cadrul Statului-Major General, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, reprezentanți ai autorităților publice de stat și locale, dar și bunici sau părinți cu copii în brațe au participat ieri, 13 iunie, la Monumentul Eroilor militari români căzuți la datorie, de lângă Palatul Național al Copiilor din București, pentru a participa la ceremonia militară și slujba de pomenire a eroilor, ostași și luptători români din toate timpurile și din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român, informează „Ziarul Lumina”.

După cum a precizat căpitanul Daniel Nistor, de la Biroul de informare și relații publice al Statului-Major al Forțelor Terestre, la desfășurarea ceremoniei militare au participat militari de la Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” din București, muzica militară a fost interpretată de către prestigiosul ansamblu militar Divizia 1 Infanterie „Dacica”, iar raportul a fost primit de către generalul maior dr. Mircea Savu, șeful Statului-Major al Forțelor Terestre. După săvârșirea slujbei de pomenire de către preoții militari din cadrul Garnizoanei București, evenimentul s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori din partea principalelor instituții ale Statului român și cu defilarea Gărzii de onoare.

„Un popor fără datini este ca un om fără rădăcină”

An de an, Biserica Ortodoxă și Armata Română organizează aceste ceremonii publice la mormintele și monumentele ridicate în cinstea lor nu numai pentru a depune coroane de flori, ci pentru a „dezveli tot adevărul” și a mărturisi tuturor urmașilor cum au murit înaintașii noștri pentru neam și credință. „Ziua Eroilor înseamnă cea mai mare cinste pe care putem să o acordăm celor care s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi, care s-au jertfit pentru libertatea acestui popor. Așa cum știm din moși-strămoși, poporul român a fost un popor liber, demn și creștin și pentru asta Înălțarea Domnului este pentru noi o înălțare și a acestor eroi care au căzut pentru patrie.

Pentru tinerii de astăzi aș vrea să le spun ceea ce spunea marele savant Iorga: «Un popor fără datini este ca un om fără rădăcină». Fiecare trebuie să înțeleagă că este o datorie de onoare să cinstească pe bunicii lor, pe părinții lor, pe cei care s-au jertfit pentru ca ei astăzi să trăiască în libertate și în demnitate. Asta doresc din toată inima să facă cei de azi, așa cum am făcut-o noi. Eu, de la vârsta de 18 ani și acum, la peste 90 de ani, sunt în continuare în slujba patriei, a veteranilor de război și a urmașilor lor”, a mărturisit generalul locotenent (r) Constantin Didulescu, vicepreședintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Ceremonii dedicate Zilei Eroilor au mai fost organizate ieri, în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, de lângă Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și la Cimitirul Ghencea Militar. La fel, în țară, în municipiile de reședință de județ și în localitățile unde sunt dislocate unități și mari unități militare.

Pomenire în Parcul „Nicolae Iorga”

Eroii neamului nostru au fost pomeniți și pe Calea Victoriei din București, la troița-monument din Parcul „Nicolae Iorga”. Slujba a fost săvârșită de preoții slujitori de la Biserica „Sfânta Cruce” și „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria și de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Tabacu.

La slujba de pomenire, credincioșii celor două parohii au adus colive și vin. „Pe aici, pe Calea Victoriei, au intrat biruitori ostașii care au luptat în Războiul de Independență de la 1877 și în cele două războaie mondiale. Datorită lor a și fost schimbată denumirea din Podul Mogoșoaiei în Calea Victoriei”, ne-a declarat pr. Cristian Trandafir, parohul Bisericii Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare – Victoria. Această troiță-monument a fost ridicată ca semn de prețuire față de Cinstitul Lemn al Sfintei și de viață făcătoare Cruci, din care o parte se află și în Biserica Sfintei Cruci. Troița din piatră a fost ridicată și în memoria personalității lui Nicolae Iorga.

Comentarii Facebook


Știri recente